:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

119

Počelo jednostrano povlačenje oružja manjeg kalib

"Izvršavajući naređenje šefa Republike Lugansk Igora Plotniskog, počeli smo danas jednostrano povlačenje sa ratne linije, oružja kalibra ispod 100 milimetara, na udaljenost od najmanje tri kilometra", kazao je on, a preneo je Luganski informativni centar.

"Bez obzira na komplikovanu vojnu i političku situaciju u Ukrajini, nećemo koristiti ovu prednost za izazivanje novog kruga sukoba", rekao je Kozlov, dodajući da su se na jednostrani korak odlučili kako bi pokazali da poštuju sprozum iz Minska, očekujuću da ukrajinska strana učini isto, prenosi TAS.

Kako bi se izbegle bilo kakve provokacije, povlačenje je organizovano u prisustvu predstavnika misije OEBS-a.

"Pre svega povlačimo oružje i vojnu opremu sa položaja u blizini naselja, kako bi sprečili gubitke među civilima", naveo je on, dodajući da taj korak prema miru pokazuje svetu ko ispunjava sporazum iz Minska, a ko samo imitara da to čini.

Prema jučerašnjem saopštenju Ministarstva odbrane Luganska, naređenje da se povuče oružje, manjeg kalibra od 100 milimetara, dostavljeno je svim jedinicama Narodne Republike Lugansk.

Narodna Republika Donjeck je završila povlačenje svog teškog naoružanja do 1. marta, ali su ipak poslednjih dana naseljena mesta bila izložena granatiranju sa položaja ukrajinskih snaga, koje koriste tešku artiljeriju i raketne sisteme.

U naselju Spartak, smeštenom uz aerodom Donjeck, u potpunosti je uništena stambena zgrada, granatiranjem, saopštila je lokalna uprava. Kuća u Sovjetskoj ulici, u centru naselja zahavaćena je vatrom i spaljena do temelja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva