:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2017   12:05

0

143

Počela izgradnja vetroparka kod Vršca

Kako je rečeno na polaganju kamena temeljca, planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja 2018, i tih 20 izgrađenih vetrogeneratora imaće snagu 69 megavata (MW) i proizvodiće električnu energiju za oko 40.000 domaćinstava.

Nakon izgradnje ove prve faze vetroparka "Košava" koji se nalazi u mestu Izbište, kako je najavljeno, planirana je i druga faza koja predviđa gradnju još 19 vetrogeneratora u koje će biti uloženo više od 100 miliona evra.

Izvršni direktor kompanije Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind Ticiano Đovaneti (Tiziano Giovanneti), kazao je da je vetropark " Košava", do sada najveća investicija u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

"Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi", rekao je on.

vetrenjace vetrenjaca vetropark ekologija ekoloska energija eko vetar vetrogenerator obnovljivi izvor energenti
Ilustracija (pixabay.com)

Prema njegovim rečima, očekuje se da radovi budu završeni u predviđenom roku, a angažovaće se lokalne firme i domaći radnici.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da je ova investicija veoma značajna i pomoćiće Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za OIE koji predviđa da do 2020. učešće te energije u bruto finalnoj potrošnji energije bude 27 odsto.

"Na dobrom smo putu da taj cilj ostvarimo i trenutno je to učešće blizu 23 odsto", kazao je on dodavši da očekuje da udeo OIE u finalnoj potrošnji u budućnosti bude i veće, jer je to "vizija razvoja moderne Srbije".

Antić je potsetio da se u ovom trenutku realizuju projekti koji će omogućti proizvodnju oko 500 megavata energije iz OIE.

On je naveo da je Srbija napravila važne korake kako bi obezbedila uslove da se projekti proizvodnje energije iz OIE koji zahtevaju određene podsticaje mogu da se realizuju.

"U Srbiji je u proteklih nekoliko godina već izgrađeno i na mreži više od 80 megavata iz OIE i to su mahom mini hidroelektrane", rekao je Antić.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kazao je da ova investicija čija realizacija počinje danas šalje poruku da je Srbija na planu privlačenja investitora uradila dosta toga.

"Ovde imate primer jednog stranog investitora koji je već došao, uložio, uradio, realizovao i ide dalje sa novim ne malim već velikim projektima", rekao je on.

Značaj ove investicije, kako je dodao predsednik PKS-a, ogleda se i u tome što to nije samo strana, već mešovita srpsko italijanska investicija.

Kako je danas najavljeno kompanija MK Fintel Wind će nastaviti sa investicijam u OIE i priprema se za izlazak na beogradsku berzu do kraja ove godine čime će postati prva privatna kompanija u Srbiji koja se bavi zelenom energijom čije će se akcije kotirati na berzi.

Kompanija MK Fintel Wind koja je osnovana 2007. kao zajednička kompanija italijanske kompanije Fintel Energia Spa i kompanije MK Group ima vetroparkove "Kula" u blizini Kule i "La Pičolina" u blizini Vršca i koji proizvode električnu energiju za 100.000 domaćinstava.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva