:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2017   12:05

0

192

Počela izgradnja gondole na Zlatiboru - najduže na svetu

Kamen temeljac za izgradnju gondole su, kako se navodi, položili predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović i direktorka Javnog preduzeća "Gold gondola" Bojana Božanić.

Stamatović je istakao da je ovaj projekat važan za popravljanje nivoa i kvaliteta turističke usluge.

"Ova gondola je najduža na svetu ove vrste, devet kilometara, sama ta činjenica je veoma zanimljiva i da će brojni gosti iz inostranstva dolaziti što nam je i cilj da posete ovu planinu i da Zlatibor stane u red glavnih turističkih centara", rekao je Stamatović.

Kada je reč o ostalim dozvolama, Stamatović kaže da je dokumentacija podneta i nada se dobijanju dozvola za ostale faze.

"Nema razloga da nas opstruišu. Sve smo prošli sa ovom prvom fazom, ista je dokumentacija i za ostale, nadamo se da problema neće biti. Jedino spor oko zemljišta može biti kočnica, a javnost ćemo na vreme obaveštavati i trudićemo se da to otklonimo", rekao je Stamatović.

Božović je izjavila da će gondola biti dugačka devet kilometara, da će imati tri stanice i 36 stubova.

"Prva stanica je početna, treća je krajnja, dok je druga međustanica kod Ribničkog jezera na polovini trase.

"Ovde radove izvodi preduzeće "Jedinstvo". Konzorcijum od četiri firme rade na projektu. Po ugovoru oni treba da traju 10 meseci. Verujemo da ako dozvole budu stigle, radovi će biti završeni ranije i da će pre leta gondola biti puštena u funkciju. Ova gondola će biti izuzetna investicija jer je inicirala toliko investitora da dođu na Zlatibor, a sa početkom radova to se i inteziviralo", rekla je Božović.

Ona je izrazila očekivanje da će za deset godina biti povećan broj noćenja do 10 miliona i milion turista na Zlatiboru u toku jedne godine.

Deo radova na izgradnji "Gold gondola Zlatibor" započet je u februaru i maju ove godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom "Narod gradi gondolu" u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova.

"Gold gondola Zlatibor" je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ceo projekat finansira se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina.

Projekat "Gold gondola Zlatibor" od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije.

Na investicionom planu izgradnja panoramske žičare najznačajniji je turistički projekat Opštine Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine.

Plan Opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje. Turistički projekat veka u ovom delu naše zemlje unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva