Vesti
Plenković: Koristićemo sva sredstva za rešenje gužvi

14:01, 20.04.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Hrvatska iskoristiti sva moguća sredstva kako bi rešila problem gužvi na graničnim prelazima i poručio da je stroga primena evropske uredbe o sistemskoj kontroli granica za Hrvatsku "neodrživa".
"Za Hrvatsku, zemlju koja se priprema za Šengen i želi da da svoj doprinos u borbi protiv terorizma jednostavno je neodrživu ovako sprovođenje uredbe na granici s članicama EU, čija je članica i Hrvatska", rekao je premijer na sednici vlade.

Taj problem "za nas kao turističku zemlju u kojoj turizam ima 18 posto udela u BDP-u, a i uopšte za jedno normalno funkcionisanje saobraćaja i sigurnosti, ne može biti prihvatljiv", naglasio je Plenković, prenela je HINA.

Podsetio je da je zbog gužvi Hrvatska prešla sa sistemske na ciljanu graničnu kontrolu, što je učinila i Mađarska, ali ne i Slovenija.

"Nastojaćemo u dijalogu sa slovenačkim partnerima da i oni pređu na taj režim i da ne dolazi više do ovakvih gužvi", kazao je Plenković.

"U svakom slučaju iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate, kroz dijalog u okviru Evropskog veća, da ovaj problem rešimo", naglasio je.

Dodao je da će to biti jedna od glavnih zadaća vlade u idućem razdoblju, uz nastavak priprema za što brže ispunjavanje šengenskih kriterijuma.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design