:

:

TV Most

clock

April 20, 2017   12:05

0

193

Plenković: Koristićemo sva sredstva za rešenje gužvi

"Za Hrvatsku, zemlju koja se priprema za Å engen i želi da da svoj doprinos u borbi protiv terorizma jednostavno je neodrživu ovako sprovođenje uredbe na granici s članicama EU, čija je članica i Hrvatska", rekao je premijer na sednici vlade.

Taj problem "za nas kao turističku zemlju u kojoj turizam ima 18 posto udela u BDP-u, a i uopšte za jedno normalno funkcionisanje saobraćaja i sigurnosti, ne može biti prihvatljiv", naglasio je Plenković, prenela je HINA.

Podsetio je da je zbog gužvi Hrvatska prešla sa sistemske na ciljanu graničnu kontrolu, što je učinila i Mađarska, ali ne i Slovenija.

"Nastojaćemo u dijalogu sa slovenačkim partnerima da i oni pređu na taj režim i da ne dolazi više do ovakvih gužvi", kazao je Plenković.

"U svakom slučaju iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate, kroz dijalog u okviru Evropskog veća, da ovaj problem rešimo", naglasio je.

Dodao je da će to biti jedna od glavnih zadaća vlade u idućem razdoblju, uz nastavak priprema za što brže ispunjavanje šengenskih kriterijuma.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva