:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2015   12:05

0

138

Peticija za izgradnju spomenika srpskim žrtvama


''Tražimo podršku da nam se omogući lokacija za izgradnju spomenika. Kao udruženje pokrenućemo peticiju da država, građani, boračke organizacije, MUP, Ministarstvo odbrane pomognu", rekao je predsednik Udruženja Simo Spasić, dodajući da je neophodno prikupiti oko 2.500 potpisa.

Kako je rekao, udruženje će tražiti da u što hitnijem roku grad dodeli lokaciju za spomenik žrtvama, ne samo ubijenih na prostoru KiM, nego i civilima, policajcima i vojnicima koji su ubijeni u NATO bombardovanju na Kosovu, užoj Srbiji i Crnoj Gori.

Spasić je istakao i da se razmišljalo da se spomenik nazove "Srpski zid plača", ali da su se ipak odlučili za ime "Da ljudi pamte žrtve", objašnjavajući da bi na njemu pored imena i prezimena žrtava bile i njihove slike, kao i datumi rođenja i smrti.

On je novinarima ispred Suda za ratne zlocine, kod takozvanog "zida" gde su fotografije 2.500 ubijenih i kidnapovanih civila, vojnika i policajaca, istakao i da će udruženje izabrati 28. jun kao dan sećanja na srpske žrtve.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da neprihvatljivo dugo traje patnja porodica čiji su članovi kidnapovani ili ubijeni u akcijama OVK i NATO bombardovanju, kao i da je njihova bol tim veća što su zločinci i dalje na slobodi.

''Zbog toga je neophodno što pre formirati Specijalni sud koji bi sudio za zločine koje je počinila OVK. Na nadležnim državnim organima uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine i Komisiju za nestala lica je da intenziviraju i ubrzaju aktivnosti na rasvetljavanju sudbine kidnapovanih i otkrivanju i procesiranju onih koji su počinili izuzetno teške zločine na Kosovu'', rekao je Drecun.

Šef Odseka za nestala lica Ljiljana Krstić rekla je da za Komisiju za nestala lica i Srbiju slučaj otkrivanja posmrtnih ostataka otetih srpskih rudara sa kopa "Belaćevac" nije zatvoren.

''On je i dalje otvoren samo zbog složenosti tog terena i izviđenja moraju se prikupiti što preciznije informacije da bi se nastavio i dalje proces traganja za rudarima rudnika 'Belaćevac''', rekla je Krstić.

Prema njenim rečima, sve ove godine se ulažu kontinuirani napori da se taj proces nastavi i što više ubrza.

''U junu 2008. počela su izviđanje terena na Bećalcevcu gde je došlo do saznanja da se na dnu jame za vađanje uglja, na dubini 25, 30 metara, nalazi otprilike 25 rudara rudnika Belaćevac koje je 1998. godine kidnapovala OVK'', podsetila je Krstić dodajući da je tokom ekshumacije došlo do obrašuvanjava, kao i da je lokacija privremeno konzervirana nakon požara 2. avgusta 2012.godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva