:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2017   12:05

0

152

Pejčinović Burić: Sa Srbijom dosta otvorenih pitanja, rešimo ih

"Srbija je druga zemlja u našem okruženju (posle BiH) sa kojom imamo dosta otvorenih pitanja, od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije (za ratne zločine) koju oni imaju, a mi ne priznajemo, itd. Mislim da treba da početi sa rešavanjem otvorenih pitanja", kazala je ona u Dnevniku HRT-a, prenosi Hina.

Nova šefica hrvatske diplomatije najavila je da će se uskoro nastaviti sa radom na rešavanju pitanja granice.

"Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu koja je prekinuta od strane Srbije pre šest, sedam godina. Mislimo da je sada došlo vreme da počnemo ponovo da razgovaramo o tom pitanju. Važno nam je da se rešavaju pitanja nestalih. Mislimo da je to humanitarno pitanje. Misli da su problemi brojni, ali da ima tema u kojima možemo da napravimo korake", rekla je Pejčinović Burić.

Ona je navela da će hrvatska vlada zadržati kontinuitet u spoljnoj politici sa naglaskom na razvijanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju otvorenih pitanja sa zemljama u regionu.

Naglasak na razvoju dobrosusedskih odnosa

Pejčinović Burić izjavila je večeras da će hrvatska vlada zadržati kontinuitet u spoljnoj politici sa naglaskom na razvijanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju otvorenih pitanja sa zemljama u regionu, prenosi Hina.

Agencija podseća da je Hrvatski sabor danas potvrdio Mariju Pejčinović Burić za novu ministarku spoljnih i evropskih poslova, čime je okončana rekonstrukcija i prva velika kriza vlade premijera Andreja Plenkovića. Pejčinović Burić menja na dužnosti Davora Ivu Å tira.

U izjavi za centralni Dnevnik HRT-a, ona je navela da se hrvatska spoljna politika neće menjati.

"Svakako, ovo je vlada kontinuiteta", kazala je Pejčinović Burić.

Ona je istakla da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da intenzivno radi na jačanju saradnje sa zemljama jugoistočne Evrope, kao i na afirmisanju hrvatskog mediteranskog identiteta i srednjoevropske dimenzije.

Pejčinović Burić najavila je da će prva država koju će posetiti biti Bosna i Hercegovina gđe će učestvovati na zajedničkoj sjednici hrvatske vlade i Saveta ministara BiH.

"To će biti prilika za razgovor o raznim otvorenim pitanjima i daljoj saradnji, a biće potpisano i nekoliko ugovora", kazala je ona.

U vezi sa najavom Stalnog arbitražnog suda u Hagu da će 29. juna doneti odluku o morskoj granici sa Slovenijom, nova šefica hrvatske diplomatije je istakla da je za Hrvatsku taj postupak formalno-pravno završen.

Na pitanje da li će ta odluka pogoršati odnose sa Slovenijom, izrazila je nadu da neće.

"Nadamo se da neće. Mi ćemo učiniti sve da pripremimo naše partnere i ostale koji su nam važni, da ih informišemo o našem stavu", rekla je ona.

Hina navodi i da je Pejčinović Burić najavila i jačanje saradnje s Rusijom.

"Mi ne moramo da mislimo isto da bismo sarađivali. Saradnja je poslednjih desetak godina bila na vrlo niskim granama. Verujemo da je sad vrijeme, bez obzira na razlike u nekim pitanjima, da počnemo ozbiljniju saradnju u privredi i nekim drugim područjima", dodala je ona.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva