:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2017   12:05

0

125

Otvoren 61. Međunarodni sajam tehnike

Ministar je podsetio da se Srbija danas, prema globalnom indeksu inovativnosti, nalazi na 65 mestu među 128 rangiranih zemalja.

Mi danas, rekao je ministar Ljajić, imamo oko 2800 istraživača na milion stanovnika, dok ih je u Evropskoj uniji prosečno 5000. Danas oko 5000 doktora nauka iz Srbije radi širom sveta, što je za nas ogroman deficit kad se govori o ljudskim resursima. U zemlji se moramo založiti da naučno-istraživačka dostignuća ne ostaju u institucijama, nego da nađu svoj logičan put do privrede, novih proizvoda i usluga. Dokaz da se to može, i to veoma uspešno, jeste naš IT sektor, u kojem mala i srednja preduzeća iz godine u godinu pokazuju odlične, pre svega izvozne rezultate. Samo za prva tri meseca ove godine izvezeno je IT proizvoda i usluga za 150 miliona evra.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća je zbog toga izvanredna prilika da se Srbija i njen naučno-istraživački i tehničko-tehnološki sektor još bolje pozicioniraju na svetskoj mapi uspešnih, rekao je Rasim Lajić.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najznačajnija i najuglednija regionalna sajamska manifestacija takvog profila. U godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80 godina postojanja, vredno je svake pažnje podsećanje da je upravo Sajam tehnike bio prva sajamska manifestacija Beogradskog sajma.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva