:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2017   12:05

0

211

Oskarovcu Kristoferu Hamptonu nagrada "Aleksandar Lifka"

Kristofer Hampton je u karijeri dugoj 50 godina jednako uspešno radio na filmu i u teatru osvojivši sijaset nagrada. Filmovi za koje je pisao scenarije su osvajali najznačajnije nagrade na festivalima u Kanu i Veneciji, ali i Oskara, dok je sa druge strane Hampton najmlađi pisac čiji su komadi ikada izvođeni na Vest Endu, a kasnije vrlo uspešno i na Brodveju.

Specijalnu nagradu žirija Filmskog festivala u Kanu dobio za film "Carrington" (1995) u kome su igrali Ema Tomson i Džonatan Prajs, a koji je i režirao.

Oskara za najbolji adaptirani scenario dobio je 1989. godine za film "Opasne veze" (Dangerous Liaisons) koji je režirao Stiven Frirs. Bio je nominovan za Oskara 2007. ostvarenje "Pokajanje" (Atonement) u režiji Džoa Rajta u kome su glavne uloge tumačili Kira Najtli, Džejms Makavoj, Vanesa Redgrejv.

Počeo je u pozorištu kao pisac komada još dok je studirao francuski i nemački na Oksfordu. Prvi komad "Kad ste poslednji put videli moju majku?" napisao je kao osamnaestogodišnjak.

"Rojal kort" produkcija, za koju je pisao, bila je toliko uspešna da je uskoro prešla u londonski "Komedi teatar" dok je on bio još student, što Hamptona čini najmlađim piscem čiji komadi su ikada izvođeni na čuvenom Vest Endu.

Njegovi komadi, mjuzikli i prevodi do sada su nagrađeni sa četiri "Toni" nagrade, tri "Olivije" nagrade, četiri "Ivning Standard" nagrade i jednom nagradom Kruga njujorških dramskih kritičara.

Dobitnik je i dve BAFTA nagrade, nagrade Saveza američkih pisaca, Specijalne nagradu žirija na Kanskom festivalu, nagrade Filmskog festivala u Veneciji za najbolju književnu adaptaciju, a proglašen je "holivudskim scenaristom godine".

Hamptonovi poznatiji scenariji, počevši od skorijih, uključuju "Ali and Nino" po romanu Kurban Saida, "Adore" baziran na romanu "Grandmothers" Doris Lesing (režija: En Fontejn, uloge: Naomi Vots, Robin Rajt), "Opasan metod" (po motivima njegovog komada "The Talking Cure", režija: Dejvid Kronenberg, uloge: Majkl Fazbinder, Kira Najtli, Vigo Mortensen), "Šeri" (po istoimenom romanu "Colette", režija: Stiven Frirs, uloge: Mišel Fajfer, Rupert Frend, Keti Bejts).

Tu su i "Pokajanje" po romanu Jana MekEvana, "Imagining Argentina", koji je i režirao (uloge: Antonio Banderas, Ema Tomson), "The Quiet American" (po romanu Grejema Grina, režija: Filip Nojs, uloge: Majkl Kejn, Brendan Frejzer), "The Secret Agent" (po romanu Džozefa Konrada, koji je takođe i režirao), "Total Eclipse" (zasnovan na istoimenom komadu, uloge: Leonardo di Kaprio) i drugi.

Kristofer Hampton biće gost predstojećeg Festivala evropskog filma Palić tokom kojeg će mu biti uručena prestižna nagrada "Aleksandar Lifka".

U okviru 24. izdanja festivala, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva