:

:

TV Most

clock

April 23, 2016   12:05

0

143

Optuzenu za ubistvo Srba Azru Bašić SAD izrucuju Bosnii?

Konačnu odluku doneće američki Vrhovni sud, nakon čega će državni sekretar SAD odlučiti o tome hoće li Bašićeva, koju su zrtve znale pod imenom "Azra dva noža", biti izručena, s obzirom da se radi o američkoj državljanki.

RTRS navodi da je Bašićeva u Derventi boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke i u to vreme je bila hrvatska državljanka.

Kada je celi slučaj pokrenut, Ministarstvo odbrane Hrvatske je odbacivalo optužbe Tužilaštva BiH da je ona počinila zločine kao pripadnica vojske Hrvatske.

Kada je Bašićeva uhapšena pre pet godina u SAD, niko od njenih komšija nije mogao da veruje da je u BiH počinila ratni zločin.

Ona je u SAD koristila različita imena, a uhapšena je kao Izabel Bašić.

Ona je danju radila dva posla, vozila polovni džip, a komšije u Stantonu, gradiću sa oko 3.000 stanovnika, kako su u to vreme govorili, nisu joj mogli pronaći posebnu manu. Zato su bili šokirani kada su je u martu 2011. privodili pripadnici FBI.

Bosanskohercegovačko pravosuđe tereti Bašićevu za ubistvo Blagoja Đuraša, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa.

Prema iskazima 26 svedoka, zatočenih u nekadašnjem Domu JNA, ljude je prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin, kao i da kleče na razbijenom staklu.

"Ona je mnoge ljude u Derventi tukla, ubijala i mučila, pa radila i neke druge stvari", rekao je o zločinima Bašićeve predsednik Udruženja logoraša Opštine Derventa Drago Knežević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva