:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2015   12:05

0

133

Od septembra nov plan i program u školama?

Verbić je rekao da je on, s obzirom na to da taj problem nije rešen godinama, preuzeo zadatak da podseti sve ostale u sistemu šta su njihove formalne obaveze.

"Ako budemo imali novi nastavni plan i program u martu mesecu, onda će od 1. septembra đaci ići po tom novom planom u školu", rekao je Verbić gostujući u Dnevniku RTS.

Verbić smatra da je danas školi neophodno više vannastavnih aktivnosti.

"Potrebno je da đaci razvijaju timski duh, da učestvuju u različitim manifestacijama, da imaju sekcije, da sami biraju kakve sadržaje žele, ne mora sve da bude na časovima", istakao je ministar prosvete.

Prema njegovim rečima, važno je napraviti prioritet - šta je to što u programu treba da bude obrađeno, a šta nije neophodno.

"Mislim da ima mnogo toga što nije neophodno i da nastavni program može da bude bitno manjeg obima, ali da se tome što je manjeg obima posveti više pažnje", napomenuo je Verbić.

On je ukazao na to da nastavnici ne rade u školama koje imaju hiljadu učenika i da ne mogu svi da biraju u koju će školu otići.

"Ponekad u toj školi ima malo đaka i svega nekoliko odeljenja i ukoliko oni žele da ukrupne svoj fond časova i daju svoj pun doprinos onda to jedino mogu ako im omogućimo da se kroz dodatnu edukaciju osposobe da predaju još neke predmete", rekao je Verbić.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem današnje nauke u Srbiji jeste dopisivanje na radove, ali i to što ima previše autora na određenim radovima i što je nekima po nekim nepisanim pravilima obezbeđeno mesto na radu.

"Da li je to zato što su stariji, što vode grupu ili zato što poseduju neki instrument koji niko nema na toj naučno-istraživačkoj ustanovi i taj problem želimo da rešimo kroz rad odbora za etiku", zaključio je Verbić.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva