:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2015   11:52

0

203

Od 2010. godine prebivalište prijavilo 1.086 lica

Boravište je na području koje pokriva PU Niš u istom periodu prijavilo 985 lica sa Kosova i Metohije, navodi se u odgovoru.

Od 2010. do kraja 2014. godine doneta 74 rešenja o poništavanju prebivališta, odbijen je 231 zahtev za prijavu prebivališta i 135 zahteva za prijavu boravišta, navode iz PU u Nišu.

Prijava prebivališta i boravišta lica sa područja Kosova i Metohije obavlja se u skladu sa Uredbom o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa područja pokrajine objavljene u Službenom glasniku broj 76 iz 2009. godine, precizira se u odgovoru.

Za lica koja podnose zahteve za prijavu prebivališta ili boravišta vrši se terenska provera kako bi se ustanovilo da li se lice nalazi na adresi koje je navelo, a rešenja o poništenju prebivališta donosila su se u slučajevima kada se na terenu utvrdi da se lice sa Kosova i Metohije ne nalazi na prijavljenoj adresi, napominju iz PU Niš.

Na Crvenom pevcu u Nišu i u Dušanovoj ulici 19. februara ove godine su osvanuli leci "Stop albanizaciji Niša" nepoznatog autora u kojima se Nišlije upozoravaju na povećan broj Albanaca koji svoje prebivalište prijavljuju u tom gradu.

Nepoznati autori, pozivajući se na podatak sa lokalnog medija čije ime nije navodeno, ukazuju da je više od 10.000 Albanaca prijavilo svoje prebivalište na teritoriji Niša, što ne potvrđuju i zvanični podaci.

Prvi put na ovakvu pojavu ukazano je u Prokuplju 2010. godine od strane Udruženja boraca i Pokreta socijalista kada su organizovani protesti, a zatim i potpisivanje peticije zbog fiktivnog prijavljivanja prebivališta građana albanske nacionalnosti sa Kosova i Metohije na području merošinske opštine sa ciljem da dođu do novog pasoša Srbije.

Prema njihovim navodima tada je na području merošinske opštine na taj način svoje prebivalište prijavilo oko 50 stanovnika albanske nacionalnosti sa Kosova i Metohije.

Osnovni sud u Prokuplju kaznio je zatvorskim kaznama četvoricu plicajaca iz Merošine zbog toga što su kosovskim Albancima omogućili dobijanje lažnih prijava prebivališta.

Prema podacima PU Niš 2010. godine, doneto je 51 rešenje o poništenju prebivališta licima sa Kosova i Metohije, a 100 zahteva je odbijeno. Te iste godine bilo je 313 prijava prebivališta i 357 prijava boravišta.

Prijava boravišta odbijena je 2010. godine u 28 slučajeva.

Sledeće 2011. godine bilo je 157 prijava prebivališta, 131 prijava boravišta, 39 prijava prebivališta i 38 prijava boravišta je odbijeno, a u 13 slučajeva prebivalište je poništeno, navode iz PU Niš.

Tokom 2012. godine bilo je 184 prijava prebivališta, 174 prijava boravišta, 25 zahteva o prebivalištu i 28 zahteva o boravištu je odbijeno, a u pet slučajeva prebivalište je poništeno, podaci su PU Niš.

Broj prijava prebivališta 2013. godine iznosio je 192, a boravišta 172, 18 zahteva o prebivalištu i 24 zahteva o boravištu je odbijeno, a doneto je jedno rešenje o poništenju prebivališta, navode iz PU Niš.

Prema podacima PU Niš na području koje ta uprava pokriva, prošle godine bilo je 240 prijava prebivališta, 151 prijava boravišta, 49 zahteva o prebivalištu i 17 o boravištu je odbijeno, a doneta su četiri rešenja o poništavanju prebivališta licima sa Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva