Vesti
Očekuje se rekordan izvoz brašna

19:08, 14.04.2017

|

Izvor: Tanjug

Izvoz brašna u ovoj godini mogao bi da premaši istorijsku količinu od 226 hiljada tona koja je postignuta protekle godine, pokazuju procene i podaci "Žita Srbije" i Uprave carina, kaže za Tanjug Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.
Od jula prošle, do marta ove godine, Srbija je izvezla 194 hiljade tona brašna, što je za 3,600 tona više na mesečnom nivou.
"U protekloj godini ostvaren je najveći izvoz brašna u ekonomskoj istoriji Srbije i za dvanaest meseci je iznosio 226 hiljada tona, a realno je očekivati da će izvoz brašna do kraja ove godine biti veći. Od prošlog juna do marta ove godine, izvoz je izvanredan i iznosi 194 hiljade tona, a ostalo je da se na ove brojke dodaju novi podaci koji će biti poznati za četiri meseca", ištiće Gulan.

Podaci pokazuju da najviše brašna ide u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i na Kosovo, dok je na začelju liste Grčka u koju smo protekle godine izvezli 336 tona.

Iste analize kažu da će u ovoj godini izvoz pšenice takođe biti veći, i iznosiće oko 800 hiljada tona.

"Očekuje se da izvoz pšenice bude nešto veći nego u istom periodu protekle godine kad je iznosio 789,328 tona. To znači da bi za prelazne zalihe ostalo oko 400 hiljada tona", objašnjava Gulan.

On dodaje da najviše izvozimo žito u Rumuniju u luku Konstancu, a odmah iza je Kosovo, dok je najmanje pšenice prošle godine išlo u Sloveniju, svega 10 tona.

Analitičari veruju da će se do kraja godine izvesti i količina od 593 hiljade tona pšenice koja se nalazi u prelaznim i robnim rezervama.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design