Vesti
Obnova pruge BG-Budimpešta od novembra

12:53, 12.04.2017

|

Izvor: Tanjug

Rekonstrukcije prvih deonica pruge između Beograda i Budimpešte počeće u novembru, osim u slučaju deonice između Stare Pazove i Novog Sada koja počinje u junu, najavio je za RTV državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture Imre Kern. Ti poslovi će trajati, po sadašnjim projekcijama, oko četiri godine.
Od Subotice do Beograda vozom je Subotičanima potrebno u nominalno oko četiri sata. U praksi i duže. Do Budimpešte još četiri. Zbog toga su se mnogi preorijentisali na autobuski prevoz između najsevernijeg i glavnog grada Srbije, odnosno Mađarske.

Sudeći po reakcijama putnika na uvođenje novih kompozicija na ovoj relaciji, povećanje broja putnika se može očekivati s okončanjem rekonstrukcije pruge Beograd – Budimpešta.

"Mađarska država isto namerava do kraja 2021 – početka 2022. da završi njihov deo pruge, a i mi se nadamo da ćemo imati mogućnosti možda čak i ranije da završimo naš deo", kaže Kern.

Prvi konkretni radovi se očekuju u novembru. Osim u slučaju deonice od Stare Pazove do Novog Sada, gde se prvi radovi očekuju u junu, koja je i najteža s obzirom da će se graditi tunel kroz Frušku goru, kao i dva vijadukta dužine skoro tri kilometra. Ti radovi će trajati najmanje četiri godine i uslovljavaće rok završetka kompletne rekonstrukcije.

"Projektom je predviđeno da put traje ne duže od tri sata između Budimpešte i Beograda, što je manje od pola od sadašnjeg putovanja, što će omogućiti građanima da putuju mnogo brže nego kolima ili avionom", dodaje on.

Vreme putovanja između Beograda i Budimpešte dodatnu uvećavaju i granične kontrole. U ovom momemntu se na te kontrole troši više od sat vremena.

Zvanični organi Beograda i Budimpešte imaju rok do završetka pruge da pronađu rešenje za ubrzanje tih graničnih kontrola, kako bi putovanje između dve prestonice bilo još i kraće.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design