:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2015   12:05

0

191

Nove provokacije: Otimaju nam Trepču

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je na konferenciji za novinare povodom Vladinog usvajanja predloga izmene Zakona o javnim preduzećima da je „Trepča“ vlasništvo Kosova i da je za nju zadužena Vlada, jer se „nalazi na teritoriji Republike Kosova“.


- Ako to Albanci urade jednostrano, to bi bio težak udarac za dijalog srpske i albanske stane - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi usvajanje zakona koji bi Prištini otvorio put za prisvajanje rudnika „Trepča“ bio težak udarac za dijalog srpske i albanske strane.


Srbija će tražiti da se o izmenama Zakona o javnim preduzećima na Kosovu i Metohiji i o kombinatu „Trepča“ razgovara 9. februara u okviru nastavka političkog dijaloga Beograda i Prištine.


- Bilo kakav pokušaj pokrajinske skupštine da menja vlasničku strukturu za nas nije prihvatljiv. S druge strane, ja ne vidim kako bi se ta odluka i faktički realizovala. Ona predstavlja jedno grubo kršenje vlasničkih odnosa. Mi ćemo kao Vlada pružiti podršku zaposlenima da odbrane ono što je naše - kaže Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva, napominjući da iako ima velika dugovanja, „Trepča“ i dalje radi.


Ranije analize Privredne komore Srbije pokazuju da se samo vrednost oko 1.500 privatizovanih srpskih preduzeća na KiM procenjuje na više od 1,2 milijarde evra.
- Ovo ima više političku pa tek onda ekonomsku dimenziju. Ovde se radi o tome ko će dobiti pravo da preproda „Trepču“, a postupak Kosova je klasična otimačina - kaže Božo Drašković, ekonomista.



Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva