:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2015   12:05

0

173

Nije sve ružičasto u EU, ima mesta za poboljšanje

“Ovo nije prva velika kriza za EU. Recimo, ekonomska kriza je još veliki izazov. EU i dalje evoluira i način na koji se nosi sa sličnim izazovima, oblikuje način na koji evoluiramo i na koji ćemo se suočiti s budućnošću”, rekao je Devenport na panelu “Poboljšanje evropskog modela upravljanja: u korak sa napretkom” poslednjeg dana Beogradskog bezbednosnog foruma.

Devenport je, govoreći o krizi migranara koja pogađa EU , rekao da je jasno da nisu dovoljni lekovi EU, te da je jasno i da nema “dovoljno unije u Uniji”.

On je rekao da je kriza i dalje veliki izazov, da EU i dalje evoluira i način na koji se nosi sa izazovima, oblikuje način na koji evoluira i na koji će se suočiti s budućnošću.

“Kada je reč o demokratiji i poštvanju osnovnih ljudskih prava, svaka članica i zemlja se razvila različitom brzinom. Mislim da bi trebalo da budemo realistični, skromni u pristupu i ambiciozni oko toga gde želimo da idemo i jasni kad vidimo da se neko udaljava od osnovnih vrednosti”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ljudska prava su izazov na kojem EU stalno radi, ali sudeći prema statistici svetskih istraživanja, EU članice su dobro rangirana.

On je rekao da, u tom smislu, ako se pod euroskepticizmom mislite na to stav da želite da EU institucije funkcionišu bolje, onda smo svi euroskeptici.

“Istraživanja pokazuju da od svih 28 članica, po indeksu ljudskog razvoja, samo dve članice nisu među top 50 zemalja. A sta nam to govori? S jedne strene, da su najobjektivniiji standardi pokazali dobre performanse članica u odnosu na zemlje u svetu”, rekao je Devenport.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva