:

:

TV Most

clock

Maj 03, 2015   12:05

0

147

New York Times: Rusija i Kina u Mediteranu!



U manevrima će učestvovati devet ratnih brodova koji će uvežbavati: odbranu na moru, praćenje brodova, popunjavanje rezervi i obezbeđivanje pomorskog transporta.

Američki list navodi mišljenje kineskog profesora Ši Inhuna, sa Kineskog narodnog univerziteta u Pekingu, koji je ocenio da Rusija i njegova zemlja tim manevrima žele da prodemonstriraju da dalje šire i produbljuju svoje strateško partnerstvo. Ši je pri tom podsetio da kineska ratna mornarica nikada do sada nije izvodila manevre u Sredozemlju, pogotovo ne sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom.

A Moskva, po njegovom mišljenju, tim manevrima želi da pokaže i Evropi i Amerikancima da nije ni u kakvoj izolaciji, kao što oni tvrde, i da je u stanju da izvede takve združene manevre uz same granice EU.

Ši smatra da Peking majskim manevrima „reaguje i na jačanje vojne saradnje SAD sa Japanom“, a istovremeno su „demonstracija čvrstih prijateljskih veza sa Rusijom“.

Profesor strategije u Vojno-pomorskom koledžu SAD u Njuportu, Piter Datom, ocenio je da je „od manevara važniji kontekst njihovog održavanja“.

„Rusija i Kina šalju politički signal SAD i Evropi da se kontinentalne sile objedinjuju radi zajedničke zaštite svojih interesa od pomorske opozicije“.

Datom je ukazao da ruska i kineska ratna flota od 2012. povremeno izvode zajedničke vežbe pored pacifičkih obala Rusije.

The Washington Times istovremeno je objavio procenu direktora moskovskog centra Karnegi fondacije Dmitrija Trenjina da se na karti Evroazije - umesto Velike Evrope od Lisabona do Vladivostoka - pojavljuje Velika Azija od Šangaja do Sankt Peterburga koju zajedno prave Moskva i Peking.

Rusija i Kina su u aprilu prošle godine potpisale sporazum o gradnji dva velika gasovoda. Istovremeno i sporazum o zajedničkoj istraživačkoj stanici na Mesecu.

Rusija je najveći suosnivač Azijske banke za infrastukturne investicije.

Moskva je nedavno odobrila prodaju Kini zenitnih raketnih sistema S-400

Trenjin, inače, smatra da nisu zasnovane pretpostavke, koje se mogu čuti, da će Rusija u alijansi sa Kinom biti u ulozi mlađeg partnera. Pri tom je naglasio:

„Takva zaziranja su potpuno neosnovana. Ni Rusija ni Kina nemaju drugog jednako krupnog saveznika. Osim toga, ujedinjuju se da povećale svoju moć i dobacile izazov američkom svetskom poretku i hegemoniji SAD u Aziji i Evropi“.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva