:

:

TV Most

clock

April 27, 2017   12:05

0

121

Nemački poručnik prerušen u Sirijca planirao zločin

Osumnjičeni (28) nije identifikovan, a misli se da ima "ksenofobičnu prošlost", rekli su tužioci, prenosi AFP.

U ovom slučaju obavljena je zajednička operacija nemačke, francuske i austrijske policije, koje su sprovele racije na 16 lokacija, saopštava se u saopštenju tužilaca.

U sredu je uhapšen vojnik, poručnik, stacioniran u bazi u gradu Hamelburgu.

Istog dana je uhapšen još jedan vojnik, 24-godišnji student i navodni saučesnik, jer je imao u posedu objekte koji krše zakone o posedovanju oružja i eksploziva, navodi AFP.

Poručnika je austrijska policija kratko zadržala 3. februara na aerodromu u Beču, kada je pokušao da preuzme napunjen i neprijavljen pištolj koji je nekoliko dana ranije sakriven u toaletu na aerodromu.

Usledila je istraga nakon čega je utvrđeno da je osumnjičeni decembra 2015. godine stvorio lažni identitet sirijskog izbeglice.

Registrovao se u prihvatilištu i nemačkoj saveznoj državi Hese, a kasnije je pokrenuo postupak za politički azil u saveznoj državi te zemlje, Bavariji, navodi se u saopštenju.

List Velt je objavio da je zahtev poručnika prihvaćen, uprkos tome što ne priča arapski jezik. Dobio je mesto u izbegličkom domu, a od januara 2016. godine je primao mesečnu nadoknadu pod lažnim identitetom, navode tužioci.

"Ovi nalazi, i indikacije ksenofobične pozadine vojnika Bundesvera, nagoveštavaju da je optuženi planirao ozbiljan zločin kojim se direktno ugrožavala državna bezbednost oružjem koje je ranije ostavljeno na aerodromu u Beču", navodi se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva