:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2017   12:05

0

181

Nedostaju saveti za međunacionalne odnose

To su danas rekli učesnici skupa na kome je Zaštitnik građana Zoran Pašalić predstavio Poseban izveštaj o savetima za nacionalne manjine.

Pašalić kaže da izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi treba preciznije definisati odredbu kako bi svaki pripadnik nacionalne manjine znao šta znači nacionalna ravnopravnost, ali i bolje organizovati savete u mešovitim sredinama gde su i formirani.

Od 72 mešovite sredine u Srbiji, saveti su osnovani u 53, a osim jednog, u 2016. mnogi nisu održali nijednu sednicu, kaže ombudsman i dodaje da se oni sastaju samo kada se dogode neki međunacionalni incidenti.

"Njihov konstantan rad i njihova afirmacija je cilj Zaštitnika građana", poručuje Pašalić.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da je u toku procedura usvajanja izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, a pomoćnica ministra Ivana Antić očekuje da taj predlog uskoro utvrdi Vlada Srbije.

Izmene zakona, kaže, idu u pravcu preporuka Zaštitnika građana, i navodi da će se Poseban izveštaj o savetima za međunacionalne odnose uzeti u obzir prilikom kreiranja politika u toj oblasti.

V.D. direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, te da to potvrđuju i izveštaji međunarodnih tela, ali i da smo svesni da pojedine odredbe zakona nisu zaživele u praksi i ostale su mrtvo slovo na papiru.

Paunović kaže da je, prema podacima Kancelarije, samo u 16 jedinica lokalne samouprave postojalo aktivno delovanje saveta za međunacionalne odnose.

Smatra da Poseban izveštaj ombudsmana o savetima za medunacionalne odnose ima posebnu težinu jer daje smernice i preporuke Vladi Srbije, ali je i dobar alat za lokalne samouprave u rešavanju problema na terenu.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da su dobri međunacionalni odnosi osnova za razvoj tolerancije, koja je jedna od osnovnih vrednosti modernog društva.

Kuburović navodi da je zato važno da na lokalnom nivou postoji telo koje će omogućiti da se razmatraju pitanja međuetničkih odnosa i ostvarivanja prava nacionalnih manjina, ali i da to nije u dovoljnoj meri zaživelo, na šta ukazuje i izveštaj ombudsmana.

Ministarka kaže da je Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina predviđeno niz zakonodavnih i institucionalnih promena i mera za unapređivanje tolerancije, razumevanja i saradnje.

Posebno je naglasila značaj Zaštitnika građana koji je, kaže, uz druge nezavisne organe zauzeo važno mesto u Poglavlju 23.

Navela je i da su predviđene i mere za jačanje kapaciteta Zaštitnika građana koje se već realizuju kroz kontinuirano popunjavanje radnih mesta u toj instituciji, kao i kroz izmene Zakona o zaštitniku građana koje će ojačati njegovu nezavisnost i unaprediti efikasnost.

Kuburović kaže da je važno i ispunjavati preporuke ombudsmana, te navodi da je Ministarstvo pravde postupajući po preporukama pokrajinskog ombudsmana izmenilo Javnobeležničku tarifu, čime su pripadnici nacionalnih manjina oslobođeni troškova prevođenja i angažovanja tumača.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva