:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2017   12:05

0

170

NBS: Referentna kamata ostaje na nivou od 4,0 odsto

Izvršni odbor je prilikom donošenja ove odluke imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike i činjenicu da se inflacija od početka godine nalazi u granicama cilja od 3,0 odsto uz odstupanja od 1,5 procentnih poena u oba pravca i da će u tim granicama ostati i u narednom periodu.

Međugodišnja stopa inflacije je u februaru iznosila 3,2 procenta, u najvećoj meri kao posledica delovanja jednokratnih faktora.

Rast potrošačkih cena je, kao i u drugim zemljama, pre svega bio opredeljen oporavkom svetske cene nafte u drugoj polovini prethodne godine, ali i rastom cena voća i povrća, koji je bio veći od sezonski uobičajenog zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom godine.

Da su inflatorni pritisci i dalje niski, kako se dodaje, ukazuje i bazna inflacija od 1,7 procenata međugodišnje u januaru i februaru.

Iz NBS poručuju da će Izvršni odbor i dalje pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnom okruženju koja nalažu opreznost, a pre svega kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetske cene nafte.

"Divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka biće verovatno dodatno povećana do kraja godine, a time i neizvesnost po osnovu njihovog uticaja na globalne tokove kapitala", ocenjuje centralna banka.

Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. aprila.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva