:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2017   12:05

0

166

NBS radi na jednostavnijim procedurama

"Naš zajednički cilj je da korisnici usluga imaju veći izbor, bolje profilisane usluge i niže cene, trgovci pristup većem tržištu, da banke postanu produktivnije uz niže troškove transakcija i veću operativnu osposobljenost, finansijske usluge da postanu inkluzivnije, a ljudi informisaniji pri donošenju finansijskih odluka", rekla Tabaković na konferenciji "Elektronska trgovina u Srbiji - siguran put za kupovinu na internetu".

"Vatra, voda i internet su dobre sluge, ali loši gospodari. Svojom nekontrolisanošću izvora i negativnih osećaja pretvaraju u zgarište mnogo toga vrednog. Naš zajednički zadatak je da izbegnemo takav scenario u finansijskoj digitalizaciji", istakla je ona.

Guverner je, takođe, navela da NBS uklanja ovih dana jednu od najvećih prepreka, takozvani "interčejndz fi" (84, međubankarska naknada), kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja.

Prema njenim rečima, cilj današnjeg skupa je bio pružanje doprinosa daljem razvoju elektronske trgovine u našoj zemlji, kako bi ona i kod nas konačno postala deo svakodnevnog života kao u zemljama poput Kine, gde e-trgovina postaje gotovo stari koncept.

"U svetu koji napreduje, čovek jeste najveća snaga, ali i najslabija karika. Zato moramo da radimo na podizanju svesti o izazovima kao pratećoj pojavi svake nove šanse", rekla je Tabaković.

O novom nactu zakona kojim se uređuju visoke provizije kod kartičnih plaćanja govorila je Dragana Stanić, generalni direktor Sektora za platni sistem NBS.

Stanić je objasnila da će Narct zakona o međubankarskim naknadama, koji je ovih dana stavljen na javnu raspravu, regulisati ovu oblast koja je osnovni generator visokih provizija koje trgovci plaćaju bankama za svaku kupovinu koja je plaćena platnim karticama.

Trgovci taj trošak, prema njenim rečima, prebacuju na cenu svojih proizvoda i usluga, što po ekonomiju može da ima za posledicu smanjenje bezgotovinskih plaćanja, čime se u krajnjoj instanci otvara veći potencijal.

Učesnici konferencije, koja je organizovana u saradnji sa pružaocima platnih usluga koji omogućavaju plaćanje platnim karticama na internetu u Srbiji, ukazali su i na značaj sigurnog i bezbednog plaćanja na internetu upotrebom platnih kartica i na značaj kontinuirane edukacije građana na tom polju.

Tokom panel diskusija predstavnici NBS, preduzeća, banaka, IT pravnici i eksperti za elektronsku trgovinu podelili su svoja iskustva i razmenili mišljenja o tome kakvo mesto usluga e-trgovine zauzima u poslovnoj strategiji srpskih banaka, zašto u javnosti i dalje postoji percepcija da je ovaj servis skup i nedostupan, da li je akcenat samo na velikim trgovcima ili je potencijal upravo u malim trgovcima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva