:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2017   12:05

0

158

NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

"NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. Na Srbiji je da odluči koju vrstu odnosa želi da ima sa Alijansom u budućnosti, a mi ćemo uvek poštovati vašu odluku", rekla je za EWB Hauard, koja je inače bila prva žena afroamerikanka koja je komandovala brodom u mornarici SAD 1999.

Na pitanje šta bi Srbija ili NATO trebalo da urade zbog činjenice da manje od deset odsto građana podržava članstvo Srbije u Alijansi, Hauardova odgovara da će poštovati izbore Vlade Srbije i njenih građana, jer je NATO, prema njenim rečima, pre svega zasnovan na demokratskim vrednostima i individualnim pravima.

"Međutim, pristupanjem Partnerstvu za mir Srbija je pokazala da je, u cilju održavanja stabilnog i sigurnog okruženja u Jugoistočnoj Evropi, NATO potreban u očuvanju uslova koji pospešuju napredak. Učešćem Srbije u tom programu možemo da obezbedimo potrebnu interoperabilnost koja je neophodna za učešće u EU i NATO misijama", navela je Hauard.

Dopala je da NATO ima brojne partnere, koji su takođe neutralni po opredeljenju, poput Švedske, Finske, Austrije, Irske i Švajcarske, a koje su duboko uključene u aktivnosti u okviru Partnerstva za mir. Održavamo nekoliko vežbi godišnje sa Vojskom Srbije i spremni smo da i dalje razvijamo naše odnose", rekla je ona za EWB.

Njeno mišljenje je da su NATO i Evropska unija komplementarne međunarodne organizacije, te da je članstvo u jednoj ili u obe dobra stvar.

Ona kaže i da NATO ima stabilan odnos sa Srbijom kroz program Partnerstvo za mir, koji se temelji na uzajamnom poštovanju, poverenju i saradnji.

"KFOR nastavlja da podržava mirno, stabilno i multietničko Kosovo, uz pomoć negde oko pet hiljada vojnika koji su spremni da brzo odgovore na bilo koji bezbednosni izazov. NATO je posvećen podršci implementacije dogovora Beograda i Prištine i naša namera je da održimo trenutni broj vojnika u narednim mesecima", navela je Hauard.

Cilj je da se ide ka sve manjem i fleksibilnijem prisustvu KFOR-a, ali ta odluka će biti vođena razvojem situacije na terenu, dodala je.

Ocenivši da je KFOR ostvario odličnu saradnju sa Vojskom Srbije, Hauard podseća da KFOR i VS sarađuju duž administrativne linije na obezbeđivanju sigurnog okruženja, sa punim međusobnim poverenjem.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva