:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

119

NATO osudio sporazum o zabrani atomskog oružja

Sporazum je izglasan u Njujorku 7. jula sa 122 glasa "za". Holandija, članica NATO, bila je protiv a jedna zemlja se uzdržala od glasanja.

Sporazum "ignoriše realnosti medjunarodne bezbednosti koje su sve kompleksnije", ocenilo je 29 zemalja NATO u zajedničkoj izjavi.

"Kada svet mora ostati ujedinjen u susret ogromnim pretnjama, pre svega ozbiljnoj pretnji severnokorejskog nuklearnog programa, sporazum ne uzima u obzir hitne bezbednosne izazove. Tražiti zabranu nuklearnog oružja sporazumom u koji nije uključena nijedna zemlja koja takvo oružje poseduje ne može biti efikasno, neće smanjiti nuklearne arsenale, neće povećati bezbednost nijedne zemlje, i neće doprineti medjunarodnom miru i stabilnosti", navodi se u izjavi.

Severnoatlantska alijansa je izrazila bojazan od "podela i razlika u trenutku kada je jedinstveni nastup u vezi širenja oružja i pretnji po bezbednost potrebniji nego ikada".

Nasuprot NATO, pristalice sporazuma poput Austrije, Brazila, Meksika, Južne Afrike i Novog Zelanda smatraju sporazum istorijskim korakom.

Nuklearne sile su bojkotovale pregovore smatrajući da postignuti dogovor neće imati nikakav uticaj na smanjenje broja uskladištenih nuklearnih bojevih glava, kojih je trenutno oko 15.000.

ÄŒlanice NATO odbijaju da "podrže" tekst sporazuma i odbacuju "argumente" prema kojima je sporazum stvorio nove "pravne obaveze" u medjunarodnom pravu.

Taj savez smatra da će biti oslabljen sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. koji je državama dao odgovornost da smanje svoje zalihe.

NATO je naveo da su zemlje članice "drastično smanjile broj nuklearnog oružja rasporedjenog u Evropi" posle završetka Hladnog rata. "Osnovni cilj" nuklearnih kapaciteta je "očuvanje mira, sprečavanje nasilnih akata i obeshrabrivanje agresije", navodi se u izjavi.

"Dokle god postoji nuklearno oružje, NATO će biti nuklearni savez", rečeno je uz izražavanje poverenja u strategiju zasnovanu na "odvraćanju".

Potpisivanje sporazuma u UN je danas otvorio generalni sekretar Antonio Gutereš.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva