:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2016   12:05

0

116

Najmanje 20 poginulih u napadu islamista

U napadu Al Kaide na hotel u glavnom gradu Burkine Faso, poginulo je najmanje 20 ljudi a mnogi su bili uzeti kao taoci, javile su svetske agencije. Bezbednosne snage izvršile su rano jutros kontranapad i oslobodile 63 taoca.

Među oslobođenima je ministar rada Burkine Faso, rekao je ministar komunikacija Remis Danđinou.Nije poznato koliko je još osoba u hotelu, prenosi Rojters.

Sukobi između džihadista i snaga Burkine Faso i francuskih specijalnih snaga su u toku, rekao je Danđinou za AFP.

Odgovornost za napad je preuzela Al Kaida u islamskom Magrebu poručivši da je to "osveta Francuskoj i nevernom Zapadu", navela je grupa za nadzor SITE sa sedištem u SAD.

U restoranu prekoputa hotela se, takođe, čula razmena vatre između pripadnika bezbednosnih snaga Burkine Faso i džihadista, naveo je novinar AFP-a.

Sukobi ukazuju na to da su se napadači povezani sa Al Kaidom podelili u dve grupe u jednom trenutku, te je jedna izvršila napad na hotel Splendid, a druga na restoran Kapućino.

Direktor bolnice u Uagaduguu Robert Sangare rekao je da je najmanje 20 osoba ubijeno, ali da "nema precizan broj mrtvih".

Taj broj, međutim, preti da se povća nakon što su vatrogasci uočili deset tela na terasi restorana, koja se nalazi preko puta hotela, rekao je za AFP ministar unutrašnjih poslova Burkine Faso Simona Kompaore istakavši da se ne zna koliko se napadača još nalazi u hotelu.

U obračunu sa islamistima pogođen je i jedan policajac koji je pokušao da uđe u hotel Splendid u kojem su napadači.

SITE navodi da su članovi grupe Al Murabitun, čije je sedište u Maliju, učestvovali u napadima.


Očevici navode da su islamisti napali hotel i zapalili više vozila ispred njega pucajući u vazduh, prenosi Rojters.

Po dolasku snaga bezbednosti došlo je do žestokog okršaja.

Francuski ambasador u Burkini Faso žil Tibo saopštio je da je u prestonici uveden policijski čas, a da je ambasada formirala krizni štab za svoje građane u toj zemlji, nekadašnoj francuskoj koloniji. Francuska ambasada je navela na svom sajtu da je u pitanju "teroristički napad" i apelovala na građane da izbegavaju to područje.


Predsednik Francuske Fransoa Oland osudio je "gnusan i kukavički napad" islamista na restoran i hotel u prestonici Burkine Faso.

Francuske snage pružaju pomoć snagama Burkine Faso, navedeno je u saopštenju iz predsedničke kancelarije, preneo je AFP.

Oland je izrazio svoju punu podršku predsedniku Burkine Faso (Rossu Marku Kristijanu) Kaboreu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva