:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

234

Na Kosovu i dalje problem nezaposlenost, korupcija i siromaštvo


Aktuelnim političkim pravcem Kosova zadovoljno je tek 14 odsto gradjana Kosova, dok je 43 nezadovoljno. Oko 36 odsto gradjana Kosova i dalje je spremno da se pridruži protestima iz političkih razloga.



Kada je reč o nacionalnosti, najspremniji da učestvuju u protestima su Albanci (38,5 odsto), šest odsto Srba i 14 odsto pripadnika drugih nacionalnih zajednica.

Prema istraživanju više od 65 odsto ispitanika smatra da su problemi sa kojima se suočava Kosovo socijalno-ekonomske prirode, a kao najveće 40 odsto izdvojilo je nezaposlenost, što je osam odsto manje nego prošle godine, 17 odsto korupciju (za 10 odsto više nego prošle godine) i devet odsto je kao najveći problem navelo siromaštvo, zbog kojeg je prošle godine bilo zabrinuto 21 odsto gradjana Kosova.

Anketa je pokazala da četiri odsto gradjana Kosova vidi organizovani kriminal i zdravstvene usluge kao drugi najveći problem.

Rezultati istraživanja pokazuju povećanje poverenja gradjana u rad institucija Kosova više od trećine, odnosno 36 odsto anketiranih zadovoljno je radom zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa.

"Od oktobra 2016. do oktobra 2017. godine zadovoljstvo radom premijera i centralnih institucija je povećano sa 22 na 36 odsto, što je najveći rast poverenja od aprila 2014 godine", navodi se u analizi.

Povećano je poverenje u rad Skupštine Kosova i predsednika parlamenta za 13, odnosno 11 odsto, kao i poverenje u rad predsednika Kosova, za oko 12 odsto.

Gradjani Kosova za oko 15 odsto više veruju pravosudnim organima, nego u 2016. godini, a tužilaštvu za oko 17 odsto.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva