:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2017   12:05

0

148

Na konferenciji Fondacije Jurić o kazni doživotnog zatvora

Pored toga, fokus konferencije pod nazivom "Bezbednost i odgovornost 2017", biće i na aktuelnoj problematici kada je u pitanju digitalno nasilje nad decom, nestala lica i najteža krivična dela počinjena nad decom.

Tim povodom, osnivač Fondacije Igor Jurić rekao je da je činjenica da se neki zakoni ne primenjuju na pravi način, ali da ima i onih zakona koji se koriste u praksi, poput Tijaninog i Zojinog zakona, saopštila je ta Fondacija.

"Ja, kao običan građanin, ne mogu da garantujem da li će se nešto primenjivati ili ne, ali mogu da apelujem, da ukazujem, i da uz stručnu javnost ubeđujem državnu administraciju da menja zakone koji nisu efikasni", rekao je Jurić.

Upravo je zbog toga, kako je naveo, tema panel diskusije na predstojećoj konferenciji biće kazna doživotnog zatvora.

On smatra da će Srbija usvojiti doživotnu kaznu onda "kada bude shvatila koliko dece strada od mnogobrojnih psihopata i zločinaca koji slobodno šetaju našom zemljom, a pritom su većina povratnici".

"Ja se nadam da na to nećemo dugo čekati, jer je svaki dan nova šansa za nekog novog Rajkovića, Đurića... Država će usvojiti kaznu doživotnog zatvora pod uslovom da svi, kao društvo, istrajemo ujedinjeni u toj ideji, ako budemo insistirali na tome da zaštitimo decu, pravno i kroz sistem", rekao je Jurić.

Njegovu ćerku Tijanu je brutalno nakon silovanja ubio Dragan Đurić iz Surčina u julu 2014. godine, koji je zbog toga pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora.

Osvrćući se na konferenciju Jurić kaže da će predavači, među kojima jedan broj dolazi iz inostranstva, na njoj izneti preciznu statistiku koja pokazuje gde se naša država nalazi po broju stradale dece u odnosu na druge evropske zemlje.

"Celodnevna konferencija je osmišljena tako da se ne bavimo onim činjenicama koje su stručnoj javnosti već poznate, već stremimo ka tome da predavači iznesu nove informacije do kojih su u prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od prve konferencije, došli radom u svojoj praksi", napomenuo je Jurić.

On je naveo da je problem digitalnog nasilja nad decom od prošlogodišnje konferencije doveden na nivo svakodnevne teme o kojoj se priča u školama, u medijima, na društvenim mrežama.

"Tome se sada posvećuje mnogo pažnje, što je zaista važno i dobro za decu, ali i društvo u celini, za tu kolektivnu svest", naveo je Jurić i dodao da ohrabruje i činjenica da je Vlada Republike Srbije usvojila Strategiju za suzbijanje trgovine ljudima, ozbiljnog krivičnog dela u kojoj su, u najvećem broju, žrtve deca.

Međutim, kako je rekao, smrtnost dece je i dalje velika, pogotovo kada se radi o porodičnom i vršnjačkom nasilju i to je, kako smatra, nešto na čemu treba raditi i što treba sprečiti.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva