:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2016   12:05

0

115

Mukaetov: Ekonomija da bude prioritet političarima u regionu

Mukaetov je u izjavi Tanjugu, pred početak Samita "Makedonija 2025" u Skoplju, rekao da postoji ideja da se u Skoplju pokrene srpsko-makedonski biznis klub, koji bi omogućio bolju ekonomsku saradnju između dve zemlje.

Ocenio je da se dešava da ekonomija u zemljama regiona krene nekoliko koraka unapred, ali da zbog političkih odnosa zastane, te da je zato veoma važno da upravo ekonomija postane prioritet svima, od biznismena do političara, i da svi shvate da je ključna za razvoj regiona.

Navodi da je među ključnim priroritetima za efikasniju saradnju harmonizacija zakona u zemljama regiona u oblasti transporta i logistike, kao i pojednostavljenje procedura, kako bi, recimo, roba iz Skoplja za nekoliko sati mogla da se nađe na tržištu u Sloveniji.

"To je među prioritetima kako bi se stvari pomerale na bolje", uveren je Mukaetov, koji je pohvalio ideju premijera Srbije Aleksandra Vučića o ukidanju prepreka u transportu roba između zemalja CEFTA.

"Dešava se da kamioni zaglave na nekoj granici, što dosta usporava posao. Zato je potrebno da se harmonizuju zakoni, pojednostave postupci", primećuje Mukaetov.

Upitan šta očekuje posle parlamentarnih izbora u Makedoniji, koji su zakazani za 11. decembar, Mukaetov odgovara - da ekonomija napokon dođe na red.

Dodaje da veruje da će i Evropska unija nastaviti da pomaže Makedoniji, primetivši da je EU, kao i SAD, to činila i prethodnih 25 godina.

Mukaetov kaže da je potrebno omogućiti da dijaspora investira po povoljnijim uslovima, kao i da država nađe način da pokrene dijasporu da dovede nove investitore iz zemalja u kojima živi.

"Važno je da priču iz ovog regiona pošaljemo u svet", poručio je Mukaetov i dodao da je organizacija "Makedonija 2025" pomogla da u Mekedoniju stigne nekoliko stranih investicija, posebno u bescarinskim zonama.

Mukaetov je istakao i da su biznis forumi, poput ovog u Skoplju, veoma važni zbog razvoja biznisa, ali i razmene iskustava i znanja.

Naglašava i da su teme samita izuzetno interesantne, jer će na panelima biti reči o obnovljivim izvorima energije, pametnim gradovima, ekonomskom razvoju…

Mukaetov zaključuje da su organizacije poput "Makedonije 2025" jedna vrsta mosta između biznis zajednice Jugoistočne Evrope i dijaspore iz Severne Amerike, Evrope i Australije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva