:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

214

Mogerini za Tanjug:Najjači uticaj na Zapadnom Balkanu ima EU


”Nisam zabrinuta za uticaj ili prisustvo bilo kog drugog partnera koje zemlje regiona imaju”, izjavila je Mogerini za Tanjug.


Mogerini je posle sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU, kojim je predsedavala i na kome je bilo reči o globalnoj strateškoj komunikaciji EU, podsetila da je pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove letos uspostavljen tim koji je zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regiona.



Ona kaže da je još rano za procenu rezultata rada StratKom Zapadni Balkan, ali i naglasila da je politika prema regionu jedna od oblasti na kojoj se najviše radi u EU.



"Ovo je jedno od pitanja na kojem najviše radimo i to je samo po sebi deo naših strateških komunikacija. Možete da imate najbolji tehnički tim, koji se bavi strateškim komunikacijama, ali, ako nemate pravu politiku, nemate oko čega da šaljete informacije. Na Zapadnom Balkanu imamo jaku EU politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciju", objasnila je Mogerini.



Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU ocenjuje da se komunikacija EU sa Zapadnim Balkanom popravila upravo zbog činjenice da je Brisel jasan kada kaže da je budućnost regiona u EU.



"Mi želimo i potrebno je da Zapadni Balkan sarađuje kao region i ima jasno usmerenje ka EU. Svaka od šest zemalja regiona ima svoje specifičnosti, faze i korake na kojima se nalazi, ali zajednički je jasan osećaj pravca u kome region ide", naglašava Mogerini



Mogerini je odgovarajući na pitanje Tanjuga o uticaju EU, ali i drugih spoljnih faktora u regionu, naglasila da je region Evropa i da se sa svih strana graniči sa EU.



"Mi smo jedno, mi smo porodica, mi smo geografski i istorijski povezani. Zato u situaciji kada je EU postojana i usaglašena i kada su naši partneri postojani i usaglašeni ni jedan drugi uticaj ne može biti jači od tog", zaključila je Mogerini u izjavi za Tanjug.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva