:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2017   12:05

0

233

MMF od 22. juna do 4. jula u Srbiji

"Misija ce imati dva osnovna zadatka. Prvo, da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa članom IV Ugovora o osnivanju MMF-a. Ovaj pregled je centralni element mandata MMF-a u vezi sa svim njegovim zemljama članicama i sveobuhvatno i dugoročnije posmatra makroekonomska kretanja i perspektivu, kao i ekonomske politike organa vlasti" naveo je on.

Prema njegovim rečima, u većini zemalja, konsultacije na osnovu clana IV se sprovode jednom godišnje, a u zemljama koje imaju programe koje podržava MMF, kao što je Srbija, svake druge godine.

Izvršni odbor MMF-a je zaključio prethodne konsultacije na osnovu člana IV sa Srbijom 23. februara 2015, objasnio je on u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Drugi zadatak misije, kako je rekao, će biti da izvrši 7. reviziju programa koji Srbija sprovodi iz podršku MMF-a.

"Kao i tokom prethodnih revizija, misija će razmotriti prethodne rezultate i realizaciju programa i pokušati da postigne sporazum u vezi sa politikama u narednom periodu. Uspešan završetak diskusija bi omogucio da Izvršni odbor MMF-a razmotri 7. reviziju krajem avgusta". Revizije programa se trenutno spovode svakih pola godine. Izvršni odbor MMF-a je završio prethodnu reviziju 16. decembra 2016. Godine, ukazao je on.

Sosa je naglasio da Misija planira da, na kraju posete, izda završno saopštenje za štampu i održi konferenciju za štampu.

Kako se navodi, rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće reforma javnih preduzeća.

Sosa je dodao da, sa stanovišta MMF-a, ništa ne menja činjenica da bi Srbija trebalo da dobije novu Vladu i novu premijerku.

"Sa našeg stanovišta ništa se ne menja. Mi očekujemo da nastavimo tesnu saradnju sa srpskim zvaničnicima. Naravno, mi smo već sarađivali sa mandatarkom, poznajemo je i imali smo dobru saradnju sa njom. Verujemo i u dobru saradnju sa budućom Vladom", istakao je Sosa.

Upitan da li će rast plata i penzija biti jedna od tema predstojeće revizije, on je rekao da još uvek ne zna, ali da je to više tema za narednu misiju.

"Nismo o tome razgovarali tokom priprema budžeta za 2017. godinu. Obično je to tema kada se priprema budžet za narednu godinu, tako da je još uvek rano da govorimo o detaljima, to je ipak tema za narednu misiju", napomenuo je Sosa.

Prema njegovim rečima, reforma javnih preduzeća je očigledno prioritet u postojećem programu sa Srbijom, koji podržava MMF.

"Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme - tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet", istakao je Sosa.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva