:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2017   12:05

0

174

MMF: Dobri rezultati Srbije, ostaju strukturni izazovi

Ruf je u saopštenju ocenio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, da je rast bruto domaćeg proizvoda u 2016. dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti.

Istaknuto je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP, što je najniži nivo od 2005, da je javni dug pao na 74 odsto BDP u 2016, da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.

Kratkoročne makroekonomske perspektive su pozitivne i ekonomski rast u 2017. prognozira se na tri odsto dok se za inflaciju očekuje da ostane u okviru projektovane.

"Medjutim, rizici i strukturni ekonomski izazovi ostaju. U tom smislu, misija je ukazala na potrebu sprovodjenja reformske agende kako bi se učvrstili teško postignuti makroekonomski ciljevi, smanjili fiskalni rizici od strane državnih preduzeća, dalje ojačala finansijska stabilnost i podstakli rast Srbije na srednji rok i zaposlenost", navodi se u saopštenju MMFa .

Misija MMF-a je posebno istakla značaj pune implementacije planirane reforme javne administracije, uključujući zdravstva, obrazovanja i poreske službe, kao i mera za unapredjenje upravljanja javnim investicijama ali i planovi za rešenje problema državnih preduzeća, posebno u rudarskom i energetskom sektoru.

Misija je razmatrala i status reforme finansijskog sektora, uključujući sprovodjenje strategije za rešavanje problema nenaplativih zajmova i strategije za državne banke.

Delegacija MMF-a boravila je u Srbiji od 27. februara do danas i razmatrala napredak u sprovodjenju obaveza koje je Srbija preuzela u sklopu stend-baj aranžmana iz predostrožnosti.

Naredna poseta misije MMF-a Srbiji povodom sedme revizije aranžmana planirana je za maj.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva