:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

158

Ministarski savet OEBS-a u Beogradu

U Beograd stiže više od hiljadu predstavnika delegacija i 40 ministara spoljnih poslova. Takvi događaji moraju imaju obezbeđenje na najvišem nivou uz uključivanje svih državnih sigurnosnih struktura jer su unosna meta za sve terorističke organizacije,I razne političke organizacije kaže Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost.

"Imajući u vidu ranije organizovane skupove tog tipa, doduše ovaj je najveći u Srbiji. Imali smo poslednih nekoliko godina i posete najvažnijih svetskih državnika i multilateralne skupove, tako da sam siguran da će sva ta iskustva biti primenjena i da će skup proći bez ikakvih problema", zaključuje Dragišić

U tu svrhu, do kraja samita saobraćaj u okolini Kombank arene neće biti dozvoljen. Istovremeno, unutar nje vodiće se ozbiljne debate o tomama kojih je na pretek - od migrantske krize, teorizma, Ukrajine pa do poštovanja ljudskih prava, čak i klimatskih promena. I svakako slučaj obaranja ruskog aviona zbog čega će u fokusu biti najavljeni sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Turske.

Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kaže da je duboko ubeđena da će se tu ići na smanjenje napetosti ali i da je ta jedna situacija pokazala do koje mere smo i dalje ranjivi i do koje mere takav jedan incident može da uzdrma već i ovako dosta uzdrmanu svetsku scenu, dodavši da je OEBS bitna organizacija u očuvanju mira.

Na sve to treba dodati odlučivanje o verskim pitanjima i odnosu hrišćana i muslimana, kaže za RTV nekadašnji šef srpske diplomatije Goran Svilanović. Zbog svih tih problema, ova godina jedna je od najtežih kojom je predsedavala jedna zemlja OEBS-a, u ovom slučaju Srbija, kaže Svilanović.

"Da li smo bili uspešni kao predsedavajući moći ćemo da cenimo u odnosu na naš proces pridruživanja Evropskoj uniji. To je suština i izazov pred kojim je Srbija bila i o kojem se nije puno pričalo. I evo na dan kada završavamo predsedavanje mi ćemo prva poglavlja otvoriti", objašnjava Svilanović

On kaže I da je tokom svog predsedavanja Srbija pokazala da ume da poštuje vrednost organizacije jer je uspela da postigne konsenzus o zaista najkritičnijim tačkama kao što je ukrajinska kriza.

"U tom smislu mislim da svi oni koji su vodili predsedavanje mogu da budu zadovoljni", dodaje Svilanović.

Konferencijom u Beogradu, OEBS obeležava 40 godina od osnivanja. Sa prvih zadatkom da za isti sto spoji istok I zapad tokom hladnog rata, kroze te četiri decenije susretao se I sa raspadom Sovjetskog saveza I SFRJ, padom Berlinskog zida, ukrajinskom krizom. Ipak, ovogodišnji čini se da su najveći izazovi u istoriji OEBS-a, sa vraćanjem pitanje osnivanja – odnosi istoka I zapada. Predsedavanje od Srbije u 2016. godini preuzima Nemačka.

Izvor: RTV Vojvodina

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva