:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2016   12:05

0

115

Merkel šokirana patnjama civila u Siriji

"Sada smo, u poslednjih nekoliko dana, ne samo zapanjeni, već i šokirani zbog patnji na desetine hiljada ljudi koji su izloženi bombaškim napadima, kao i bombardovanju od strane Rusije", rekla je Merkel u Ankari na konferenciji za novinare.

Merkel je dodala da je teško da se održe mirovni pregovori pod takvim uslovima, ističući da takva situacija mora da bude brzo okončana, prenela je agencija AP.


Turski premijer Ahmet Davutoglu je rekao da će Turska primiti skoro 30.000 ljudi, koji su izbegli iz Sirije i gomilaju se na granici, "kada to bude bilo potrebno", ističucuhi da se ne može očekivati da Ankara sama ponese izbeglički teret.

Najnoviji razvoj situacije u Siriji su pokušaj da se izvrši pritisak na Tursku i Evropu po pitanju migranata, rekao je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom.

"Oko 30.000 Sirijaca se nagomilalo" na granici na severozapadnim delom Sirije, koja ostaje zatvorena, kazao je Davutoglu.

Davutoglu je dodao da će Turska sledeće nedelje obavestiti Brisel o planiranim projektima po dobijanju tri milijarde evra od Unije za usporavanje priliva migranta u Evropu preko Turske.

Alepo je "de fakto pod opsadom", rekao je Davutoglu, ističući da se "nalazimo na ivici nove ljudske tragedije".

U Turskoj je dosad utočište našlo 2,2 miliona Sirijaca, napomenuo je Rojters.

Turska i Nemačka su se dogovorile o nizu koraka za zaustavljanje priliva izbeglica iz Sirije, uključujući i diplomatsku inicijativu za obustavljanje napada na Alepo, dodao je Davutoglu.

Turska, glavna zemlja na ruti migranata ka Evropi, u centru je diplomatskih napora Merkelove da smanji broj izbeglica koje stižu u Nemačku.

Turska je prihvatila u novembru prošle godine da pojača borbu protiv mreža krijumčara ljudi, a EU je zauzvrat obećala finansijsku pomoć od tri milijardi evra.

Hiljade Sirijaca, pretežno žene i deca, beže od petka u pravcu turske granice iz severnog sirijskog grada Alepa, pred velikom ofanzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski vazdušni udari, navodi AFP.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva