:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2016   12:05

0

126

Maskirana grupa napala alternativni kulturni centar

Å estorica napadača, između 17 i 20 godina starosti, uhapšeno je, prenosi danas STA.

Organizovana grupa, opremljena štapovima, kamenjem, vatrometom i bakljama, fizički je napala ljude koji su stajali ispred nekadašnje fabrike, a policija je intervenisala oko ponoći, pola sata nakon što je izbio incident.

Prema navodima korisnika centra, koji su u ponedeljak rano ujutro sprečili pokušaj gradskih vlasti da počnu sa rušenjem, grupa napadača je udarala u kapiju, preteći da će zapaliti objekat, bacajući kamenje i ispaljujući vatromet.

U centru Rog se u vreme napada nalazilo oko 150 ljudi, koji tvrde da je u napadu petoro među njima povređeno, od kojih jedna osoba teško.

Do ovog incidenta je došlo nakon što su predstavnici gradskih vlasti saopštili juče posle sastanka da će grad odložiti rušenje dok sud ne donese odluku o zahtevu za zaštitu svojine.

Bivša fabrika, koja obuhvata veliki broj objekata na 7.000 kvadratnih metara u centru Ljubljane, pretvorena je u alternativni umetnički centar u poslednjih 10 godina, navodi slovenačka agencija.

Ljubljanske vlasti, koje su otkupile te objekte 2002, tolerisale su rad centra, ali su mu isključile struju i vodu.

Gradske vlasti su imale velike planove za obnovu tih prostorija, ali su oni u međuvremenu značajno ograničeni zbog krize.

Prema najnovijem planu, vlasti nameravaju da zaštićenu centralnu zgradu ostave, a da sruše pet drugih objekata i izgrade formalni, institucionalnizovani centar za slikare, arhitekte i dizajnere.

Tome se protive sadašnji korisnici, koji strahuju da će novi centar biti rezervisan za umetničku elitu.

Oni su u ponedeljak postavili barikade na ulaz u centar i sprečili buldožer da uđu u Rog.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva