:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

115

Mališani sa juga KiM u poseti Republici Srpskoj

Oko 300 školaraca iz Štrpca, Gnjilana, Obilića, Goraždevca i drugih mesta sa juga KiM, boravili su prethodnih sedam dana u Srpskoj, gde su uživali u obilasku etno sela Stanišići, Kozare, institucija RS u Banja Luci…

Posetu je četvrtu godinu za redom za njih obezbedio Odbor RS za pomoć Srbima sa KiM, u saradnji sa Kancelarijom sa KiM, čiji je direktor Marko Đurić, takođe prisustvovao prijemu.

Dodik je, obarćajući se "malim gostima" rekao da mu je drago što su deca sa KiM u Banja Luci i da se nada da će, uz saznanje da su u Srpsku uvek dobrodošli, poneti kući lepo iskustvo i kao i da će se videti i narednih godina.

“RS shodno svojim mogućnostima, pomaže Srbima na KiM”, rekao je Dodik i dodao da će konstituisanje ZSO doprineti boljem životu Srba i afirmaciji njihovih interesa i prava.

On je dodao da postoji mogućnost da od naredne školske godine RS omogući nagrade za najbolje đake sa KiM i da i na taj način podrži njih i njihovo učenje.

“Nadam se da vam je ovde bilo lepo, da ćete se ponovo vratiti”, poručio im je Dodik poželevši im sve najbolje.

Đurić je zahvalio Dodiku i Cvijanovićevoj što već godinama pomažu Srbima na KiM “rame uz rame sa Srbijom”.

Obraćajući se mališanima Đurić im je rekao da mu je drago kad ih vidi kako su “tako mladi, lepi, pametni i vredni” i na najbolji mogući način predstavljaju Kosovo i Metohiju.

Podsećajući da je pre dva dana u Briselu potpisan sporazum o osnivanju ZSO, Đurić je rekao da će Srbija i Srpska biti uz Srbe na KiM i u budućnosti pred svim izazovima sa kojima se suočavaju.

Iskustva RS u očuvanju interesa Srba, dragoceni su i nama, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ZSO nije nešto što treba da zabrine bilo koga, niti je uperena protiv bilo koga, već Srbija pruža ruku pomorenja komšijama Albancima.

“Fokus našeg rada biće da se odnosi istinski normalizuju i mi želimo da stvorimo uslove da mladi, naši stubovi na KiM, imaju budućnost kakvu zaslužuju”, poručio je Đurić.

Cvijanović je mališanima poručila da joj je drago što su došli u posetu, ali da oni nisu gosti u RS, jer su im vrata Srpske uvek otvorena, dodajući da su ova i sve prethodne poste prilika da se pošalju dobre poruke i izgrade prijateljstvo, poverenje i razumevanje.

“Ma koliko vi bili mali, a mi mnogo veći od vas, moramo da razumemo vrednosti koje zajednički negujemo”, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je posebno raduje što su mališani mogli u RS da osete slobodu punim plućima, i poručila im je da su uvek doobrodšli u Srpsku, koja je i njihov dom.

Mališani su, kako kažu, oduševljeni boravkom u Srpskoj i kući nose samo pozitivne utiske.

Predsednik Odbora RS za pomoć Srbima sa KiM Milorad Arlov, koji je organizovao posetu mališana sa KiM, istakao je da deca iz pokrajine nemaju mogućnost da dožive slobodu i da se nada da će im dani provedeni u Srpskoj pokazati koliko RS misli na njih.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva