:

:

TV Most

clock

April 23, 2017   12:05

0

131

Makron i Le Pen idu u drugi krug

Prema rezultatima istraživanja više instituta, Makron je u danas održanom prvom krugu glasanja osvojio od 23 do 24 odsto glasova, dok je Le Pen dobila nešto manje - od 21,6 do 23 odsto glasova, prenosi AFP.

"Figaro", međutim, navodi da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

Glasačko mesto u Bezansonu, na istoku Francuske, koje je bilo evakuisano nakon što je ispred birališta ostavljeno ukradeno vozilo sa uključenim motorom, ponovo je otvoreno, izjavio je Pjer-Anri Brande, francuski ministar unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, sumnjivi automobil označen je kao ukraden, a imao je lažne registarske tablice, zbog čega su eksperti za uklanjanje bombi odmah izašli na lice mesta, rečeno je Rojtersu u Ministarstvu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Izbori se održavaju u vreme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu.

Posle napada u centru Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i usled pretnje islamskog ekstremizma posle napada u protekle dve godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim merama bezbednosti sa više od 50.000 policajaca i vojnika.

U francuskim prekomorskim teritorijama i departmanima, kao i za francuske državljane u SAD i Kanadi, glasanje je počelo u subotu.

Makron: Okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske

Makron je večeras poručio da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

"Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske", rekao je Makron za AFP.

Francuski premijer Bernar Kaznev pozvao je večeras sve demokrate da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona.

Isti poziv glasačima je preko Tvitera uputio i ministar spoljnih poslova žan Mark Ero.

Ko je Emanuel Makron?

Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", bivši je bankar koji se nikada dosad nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjem predsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Na poziciji ministra, Makron (39) je ukinuo propise koji su do tada važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom, navodi Bi-Bi-Si.

Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprostavili.

Makron ima plan o javnim investicijama vredan 50 milijardi evra koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak sa uglja kao energetskog izvora na obnovljive izvore energije i modernizaciju infrastrukture.

Takođe predviđa značajna smanjenja poreza za korporacije i i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-časovnoj radnoj nedelji.

Namerava da smanji stopu nezaposlenosti sa sadašnjih 9,7 na sedam odsto, ali i da zabrani upotrebu mobilnih telefona u školama za mlađe od 15 godina.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svetu".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva