:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2018   12:05

0

194

Makedonija sa ustavnom korekcijom


Za složeno ime erga omnes (prema svimna i prema svakome), za sveukupnu upotrebu, u svakom slučaju preduslov je ustavna revizija, bar u odnosu na pitanje ustavnog imena. Prema tome, pitanje promene Ustava svakako da ulazi, bar na ovom stepenu. O ostalim stvarima razgovaraće se na tehničkom nivou. O tome koliko može da postoje tumačenja Ustava susedne zemlje koji bi mogao da se karakteriše kao iredentistički. No, ukazao je Canakopulos, ovo pitanje je povezano sa tumačenjem. Sigurno je da ustavno ime treba da se promeni da bi mogao da važi uslov erga omnes.



 



Ustavne promene u Skoplju su neophodne, kako je precizirao portparol grčke vlade, jer u budućnosti „Ustavni sud susedne zemlje može da odluči da (Zoran) Zaev nije imao nadležnost da potpiše konkretni dogovor“. Zato je za Atinu, kako je objasnio, „jedini način da se reši pitanje, bar, u odnosu imena je da postoji promena preko Ustava“.



 



Canakopulos je potvrdio da je nacrt sporazuma sa Skopljem još uvek u fazi „razrade“, kako je ovde preneto – grčke strane. Dostavljanje tog akta Skoplju, objaviće grčko ministarstvo spoljnih poslova u Atini.



 



U ovom trenutku treba da nađemo neophodnu formulu da stignemo do rešenja. To je politički cilj vlade i svakako jedno rešenje koje će biti održivo i svakako će dozvoliti da oba naroda gordo zadrže njihov identitet i ideologiju, zaključio je zvaničnik vlade u Atini.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva