:

:

TV Most

clock

April 07, 2016   12:05

0

126

Makedonija: Glavna opoziciona stranka bojkotovaće izbore

Ova agencija podseća da su junski izbori deo dogovora između vlade i opozicije postignutog prošle godine, koji je podržala EU, a kojim su okončana višemesečna previranja.

Međutim, Zaev je juče objavio da će SDSM bojkotovati izbore pošto tvrdi da nije obavljeno dovoljno reformi neophodnih da bi oni bili pošteni.

"SDSM neće učestovati u lažnim izborima 5. juna. Izbori bez slobode, pod pritiskom, bez medijske reforme, bez pročišćenog biračkog spiska, lažni su, nisu pošteni niti demokratski i zato opozicioni SDSM neće učestvovati u njima", rekao je Zaev na konferenciji za novinare nakon noćašnjeg raspuštanja makedonskog parlamenta.

Makedonski parlament raspušten je u ponoć, uoči vanrednih izbora zakazanih za 5. jun, za koje se očekivalo da će okončati dugotrajnu političku krizu izazvanu skandalom vezanom za prisluškivanje.

Poslanici su u ponoć izglasali formalno raspuštanje parlamenta, čime je počelo 60-dnevno odbrojavanje do izbora, prenosi AP.

Izbori su prvobitno zakazani za 24. april, ali su se glavne makedonske političke stranke u februaru saglasile da ih odlože nakon što su se opozicione partije, koje imaju podršku EU i SAD, žalile da je prerano da izbori budu organizovani u aprilu.

Kriza u Makedoniji izbila je kada je opozicija iznela tvrdnje da su vladajući konzervativci nezakonito prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policiju, sudije, novinare i strane diplomate, navodi američka agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva