:

:

TV Most

Foto: info-ks.net

clock

Februar 24, 2015   12:05

0

197

Lunaček: Vize razlog emigracije sa Kosova

"Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je većinom u korist mog izveštaja uputio jasan signal u pravcu evropske perspektive Kosova", rekla je Lunaček. Izveštaj koji je ona podnela izglasan je sa 44 prema 8 glasova i 4 uzdržana glasa.

"Građani Kosova su jedini na Zapadnom Balkanu koji još ne mogu slobodno da putuju na tri meseca u EU", navela je Lunaček. "Osećaj izopštenosti je razlog za emigraciju hiljade građana proteklih nedelja", smatra ona.

Lunaček je ukazala da se u izveštaju poziva vlada u Prištini da svom stanovništvu konačno predoči verodostojnu ponudu za uspešnu budućnost i konkretne napore za ekonomsku i socijalnu stabilizaciju.

Istovremeno, kako je naglasila, u izveštaju o Kosovu, kao i o Srbiji, pozivaju se Beograd i Priština na odlučnije delovanje protiv kriminalnih mreža, koji ilegalne migrante sa Kosova preko Srbije prebacuju u zemlje EU.

Lunaček se kritički osvrnula na to što je bilo potrebno puno vremena da se formira vlada nakon izbora prošle godine."Istovremeno se sada zahtevaju jasni napori i više napretka u oblastima pravne države, slobode medija i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i konstruktivan nastavak procesa dijaloga sa Beogradom", poručila je Lunaček.

Ona je dodala da je potrebno ispitati i optužbe u vezi korupcije u Euleksu, kako bi se važan rad ove misije mogao nastaviti i verodostojnost EU u ovoj oblasti bila obnovljena.

Prema njenim rečima potreban napredak u borbi protiv korupcije nije moguć bez dobre saradnje Euleksa i kosovskih vlasti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva