:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 01, 2015   12:05

0

140

Lobiranje može biti korisno na putu ka EU

Joksimović je na debati Društva lobista Srbije o evropskom putu u Privrednoj komori Beograda rekla da je potrebno da sistem prepozna lobiranje kao legitimnu praksu i da bi ta delatnost trebalo da bude regulisana ili zakonom ili nekom vrstom registra, kakvi postoje svuda u svetu.

Ministarka je rekla da u Srbiji postoje predrasude o lobiranju, koje se povezuju sa korupcijom i nelegalnim delovanjem, i naglasila da je zato potrebno promeniti percepciju javnosti o toj delatnosti.

Joksimović je naglasila da je Brisel postao centar lobiranja, jer je u tom administrativnom centru EU registrovano više od 20.000 lobista.

"ÄŒesto govorimo o tome da su neke druge države ili naši susedi, bolje lobirali od nas, a onda o lobiranju govorimo kao o nečemu što je netransparentno. Kad se definišu ciljevi i prati njihova realizacija, lobiranje je transparentan proces koji smanjuje potencijalnu korupciju i može samo da olakša postizanje ciljeva", rekla je Joksimović.

Ministarki je na skupu uručena Plaketa za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja Društva lobista.

Predsednik Društva lobista Nenad Vuković istakao je da bi zakonski regulisano lobiranje donelo veliku korist Srbiji, ukazujući da sve veći broj država u regionu širi svoj uticaj kroz lobiranje.

ÄŒlanovima Društva lobista obratio se i predsednik Privredne komore Beograda Milovoje Miletić, koji je rekao da ta komora podržava važne sistemske zakone donete u proteklom periodu i da se zalaže da se reforme, posebno u javnom sektoru, sprovedu do kraja.

To bi, kako je naveo, poboljšalo privredni ambijent u Srbiji i srpskoj privredi omogućilo veću prisutnost na evropskom tržištu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva