:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2015   12:05

0

113

Ljajić: Razmotrićemo sve aspekte slučaja Šešelj


Ljajić je za današnji Blic kazao da je odluka Žalbenog veća Haškog tribunala da Šešelj mora da se vrati u pritvor do 26. maja "nastavak voluntarizma koji Hag demonstrira u ovom predmetu i sukoba različitih nivoa sudskih instanci unutar Tribunala".

"I sve bi to bilo u redu da se to ne prelama preko leđa Srbije. Iako smo završili saradnju sa Hagom, mi sada moramo ponovo da se bavimo ovakvim temama iako objektivno imamo daleko većih problema", rekao je Ljajić.

Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, rekao je juče da se neće dobrovoljno vratiti u pritvor i da će morati da ga uhapse. On je najavio da će se pozvati na odredbe Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom koji predviđa višednevnu proceduru za izručenje optuženog Hagu.

Predsednik SRS predao se dobrovoljno Tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine. Iz pritvora je, bez izrečene presude, pušten u novembru 2014. godine kako bi se lečio od karcinoma.

Nakon nekoliko izjava lidera radikala, hrvatski zvaničnici zatražili su da se Šešelj vrati u pritvor i ocenili da njegve izjave štete odnosima u regionu. Njegov povratak u Tribunal tražio je i haški tužilac Serž Bramerc koji će 25. i 26. maja boraviti u Beogradu.

Apelaciono veće Tribunala je 30. marta naložilo prvostepenom veću koje je sudilo Šešelju, da "smesta" opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju zato što je Šešelj izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog veća, već je, 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva