:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2017   12:05

0

238

Krulj: "Srbija je odabrala - na redu je EU"

"Za Srbiju nema drugog puta, jer su tešnje veze sa Zapadom od ključne važnosti", navodi Krulj, primećujući međutim da je Srbija i dalje na meti geopolitičkih trvenja između Zapada i Rusije.

Kao dodatni dokaz toj tvrdnji navodi stav američkog diplomate u vezi sa sporom oko imuniteta za osoblje rusko-spskog humanitarnog centra.

U tekstu se podseća da je senator Ron DŽonson rekao da dodeljivanje diplomatskog imuniteta ruskom osoblju u tom centru "sigurno ne bi bilo u najboljem interesu građana Srbije u smislu dolaska kapitala sa Zapada radi razvoja srpske ekonomije".

Krulj dodaje da i EU pridaje sve veću važnost ovom pitanju, "a prema izveštajima zapadnih medija, zatvaranje centra bi moglo da postane uslov u pregovorima Srbije za članstvo u EU".

Prema njegovom mišljenju, "nestabilni odnosi izmedu Rusije i Zapada, u trenutku kada je EU takođe preokupirana drugim pitanjima, uključujući Bregzit, jasno govore da je zanemaren ključni element za stabilnost Balkana".

"Greška se krije u suprotstavljenim porukama u vezi sa aspiracijama Srbije da postane članica EU. Stalnim kritikovanjem Srbije zbog onoga što se smatra nepribližavanjem Zapadu, senator DŽonson i ostali zapadni akteri učvršćuju internu percepciju da EU nije iskreno zainteresovana da Srbija postane njen član", piše Krulj. Takođe naglašava da je poslednjih godina vidljivo "da se Srbija diže iz pepela svoje turbulentne prošlosti".

On ističe da bi nedavni ekonomski napredak, kao što je dinamična stopa rasta i stalno smanjenje nezaposlenosti, bili nezamislivi pod prethodnom vlašću u Srbiji.

"Ova ekonomska transformacija ostvarena je u dobroj meri i zahvaljujući i stranim investicijama i održavanju dobrih odnosa sa svim saveznicima, uključujuci i Rusiju. Stoga je logično da se sa ovim partnerstvima nastavi", ocenjuje Krulj.

U tekstu se podseća da trgovina sa EU čini nešto više od 64 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije i da se naša izvozna tržišta uglavnom nalaze u EU. Program posvećen unapređenju poslovanja takođe dobija ogromnu podršku javnosti i 64 procenata građana Srbije se slaže da se moraju sprovesti krupne reforme bez obzira na naše obaveze da sprovedemo reforme kao deo procesa priključivanja EU, predočava Krulj.

"Naša vlada je u potpunosti fokusirana na ispunjavanje svojih obaveza po pitanju članstva u EU. Jedino pitanje je da li je EU dovoljno otvorena da prihvati Srbiju. Kako je proces proširenja EU skoro potpuno zamro, ključna stvar u rešavanju problema jeste ubediti građane Srbije da za njih još uvek postoji mesto za EU stolom", navodi on i dodaje da je ekonomija Srbije potpuno preporođena nakon agonije iz 90-ih godina.

Profesor Krulj je posebno ukazao na anketu, čije je podatke objavio Demostat, a koja pokazuje da 41 posto građana smatra Rusiju najboljim prijateljem Srbije. Takođe, mnogi ljudi i dalje smatraju da je Rusija najveći donator Srbiji, uprkos činjenici da su EU i njene članice donirale milijarde evra Srbiji i da evropske kompanije ovde ulažu pet puta više novca nego kompanije iz Rusije.

"Izgleda da rezultati ankete pokazuju da srce upravlja razumom. Iako Srbija zaista ima tradicionalne kulturne i religijske veze sa Rusijom, stiče se utisak da ovaj način razmišljanja ima mnogo više veze sa padom poverenja u proces pridruživanja EU nego sa privrženošću zajedničkoj istoriji sa Rusijom dugoj 600 godina. Na kraju krajeva, čak i rusofili, kada su upitani u toj istoj anketi gde bi radije živeli i radili, odabrali su Nemačku, Austriju, Kanadu ili SAD, pre nego Rusiju", konstatuje profesort Krulj u tekstu.

Pored toga, podseća da je sledeći veoma bitan faktor koji dominira procesom pridruživanja EU pitanje Kosova i Metohije.

Nema sumnje, smatra on, da vizija Srbije kao člana EU zavisi od zbližavanja suprotstavljenih strana u regionu što će stvoriti privredno okruženje koje će osigurati stabilnost.

"Dokaz da bi se ovo moglo postići stigao je posle susreta predsednika Vučića i predsednika Tačija u Briselu. Predsednik Vučić je takođe govorio i o potrebi istorijskog rešenja odnosa između Srba i Albanaca. Krupan korak prema pomirenju, naročito na Balkanu, jeste prihvatanje stavova i druge strane. Poslednji događaji ipak pokazuju da smo definitivno nešto naučili iz grešaka u prošlosti i, kao što su pokazale korenite ekonomske i političke reforme koje je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić u 2014, nema više povratka", ističe Krulj.

Ironija je, primećuje on, da dok zapadne zemlje nastavljaju da se svađaju sa Rusijom, kineske investicije na Balkanu, a naročito u Srbiji, značajno rastu.

Ogroman projekat "Jedan pojas, jedan put" ili novi "Put svile" za Evropu, u regionu jugoistočne Evrope uključuje izgradnju brze pruge između Beograda i Budimpešte i jadranski autoput koji bi povezao Albaniju, Crnu Goru i članice EU - Grčku i Italiju.

Kupovina luke u Pireju od strane kineske kompanije će takođe stvoriti brodsku rutu do Grčke, a zatim koridor preko Zapadnog Balkana ka zemljama EU, što će Kini omogućiti lakši pristup tom velikom tržištu.

"Balkan mora, naravno, nastaviti da dokazuje i SAD i Briselu da neophodne promene uvodimo prihvatljivom dinamikom, kako na ekonomskom, tako i na političkom planu. Isto tako, posvećenost ekonomskoj uniji i politička podrška sa Zapada neće samo unaprediti rast i prosperitet, već je i najbolji garant održivog mira", zaključio je Krulj u autorskom tekstu za britanski dnevni list Telegraf.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva