:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2016   12:05

0

153

Krivična prijava portiv reditelja filma o Jasenovcu

U obrazloženju krivične prijave se navodi da je Sedlar povredio odredbe koje propisuju kažnjavanje onoga ko "javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje krivično delo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovečnosti ili ratnog zločina, usmjerenog prema grupi ljudi ili pripadniku grupe zbog njihove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porekla ili boje kože, na način koji podstiče nasilje ili mržnju protiv takve grupe ili prapadnika te grupe".

Liga ističe da je Sedlar proizvodnjom i prikazivanjem filma o logoru Jasenovac u Drugom svetskome ratu javno "porekao i znatno umanjio krivično delo genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmerenog prema grupi srpske nacionalne manjine" i to "služeći se zamenom teza, lažnim argumentima, falsifikovannjem i prećutkivanjem istorijskih činjenica, na način kji podstiče nasilje ili mržnju..."

Sedlar, kako se navodi, u filmu poriče i znatno umanjuje genocida počinjenog protiv Jevreja, Srba i Roma, a "mržnju podstiče prvenstveno prema Srbima", preneli su hrvatski mediji.

Liga Sedlara tereti da je manipulacijama i brojkama stradalih u ustaškom logoru Jasenovac,. umanjio delo genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnog zločina.

Navode i da je Sedlar u filmu negirao podatke istoričara Antuna Miletića da se u logoru Jasenovac dnevno nalazilo od tri do četiri hiljade zatočenika.

Liga Sedlara optužuje i za više falsifikata u filmu - pre svega naslovne strane lista "Vjesnik" iz 15. maja 1945, dva pisama i potpisa Ante Pavelića upućena Mili Budaku, a datirana na dan 29. maja 1941. i 14. decembra 1942.

Navode i da se tokom celog filma pojavljuju "fotografije koje bi navodno trebalo da se odnose na logor Jasenovac, ali zapravo se radi o fotografijama uslikanim na drugim lokacijama i drugim vremenskim razdobljima".

"U filmu se falsifikovane i izmišljene činjenice do te mere da se menjaju autobiografije pojedinih istorijskih ličnosti", piše u obrazloženju krivične prijave, a kao primer se navodi ime jasenovačkog trgovca Lazara Bačića.

Ističe se da je Sedlar "u cilju stvaranja teze o jasenovačkom logoru od 1945.-51. u kojem su komunističke vlasti pogubile znatno više žrtava nego vlasti Nezavisne Države Hrvatske u periodu od 1941-45. godine, prećutao naučno dokazane činjenice o genocidnosti NDH, izbegavanjem same kategorije reči genocid i zločin protiv čovečnosti u odnosu na prirodu i delovanje pripadnika ustaških vojnih jedinica i pripadnika vlasti NDH“.

"Koncentracijski logor Jasenovac u periodu od 1941-45 u većini slučajeva naziva sabirni i radni logor umanjujući pri tom njegovo osnivanje radi izbegavanja egzekucije pripadnika srpske, jevrejske i romske manjine".

Sedlar, navodi se, u filmu takođe ističe da je "srpska manjina u Hrvatskoj stvarala mit o ustaškom Jasenovcu kao tešku patinu nad Hrvatima koji su u vlastitoj zemlji postali građani drugog reda".

Tim svojim tezama Sedlar je, kako se navodi u obrazloženju Lige, u filmu, "stvorio jasan demonizirajući, diskriminatoran, mrzilački, šikanirajući stav prema celoj jednoj zajednici s obzirom na njihovu nacionalnu i etničku pripadnost".

"Distribucijom filma širom Hrvatske, posebno po školama, i inostranstvu u okviru hrvatskih zajednica, Sedlar nastoji da podstakne druge da usvoje teze iz filma i da na taj način prema srpskoj manjinskoj grupi stvore osećaje dubokog animoziteta i mržnje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva