:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2015   12:05

0

197

Kosovski parlament danas o formiranju suda

Ukoliko odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK ne bude doneta u kosovskom parlamentu, ona će biti doneta u Savetu bezbednosti UN, više puta do sada su upozorili međunarodni zvaničnici.

Do sada je mnogo puta odlagana sednica sa navedenom tačkom dnevnog reda, a poznavaoci prilika ne isključuju mogućnost da se to dogodi i danas.

Istovremeno, Udruženje veterana OVK najavilo je protest zbog najavljene sednice o formiranju specijalnog suda, a predsednik udruženja rata OVK Džavit Jašari je rekao da, prema njegovim saznanjima, parlament neće imati neophodnu dvotrećinsku većinu za donošenje odluke.

Inače, Predlog zakona o specijalnom sudu za zločine OVK koji bi danas trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom, tretira najteže ratne zločine, a predviđeno je da stupi na snagu do kraja godine.

U predlogu u koji je Tanjug ranije imao uvid, stoji da će Specijalni sud za zločine OVK suditi za istrebljivanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo i progon na političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili verskoj osnovi.

Specijalni sud za ratne zločine OVK biće podeljen na sudska veća koja će se baviti "namernim ubistvima, torturama ili neljudskim tretiranjem, uključujući i biološke eksperimente, uništavanje u masi i prisvajanje imovine koja se ne može obrazložiti vojnom neophodnošću, držanje talaca kao i ostale vrste zločina po međunarodnom pravu".

Takođe, predlogom je predviđeno da zakon o specijalnom sudu stupa na snagu šest meseci nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova, što bi značilo da bi, ukoliko bude usvojen, počeo da se primenjuje krajem decembra 2015. godine.

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson pozvala je početkom juna skupštinu Kosova da što pre forimira specijalni sud, upozorivši da u suprotnom neće moći da bude sprečeno njegovo formiranje u Savetu bezbednosti UN.

Kao krajnji rok za formiranje tog suda pominjani su 26., odnosno 28. maj, ali se to do danas nije dogodilo.

S druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja specijalnog suda za zločine OVK, a direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je ranije da ne sme biti bekstva od pravde, te da ratni zločini ne zastarevaju.

Srpski poslanici će, prema najavama, glasati za zakon o formiranju specijalnog suda.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva