:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

118

Kosovo pred totalnom izolacijom

List dalje prenosi da međunarodni faktor nastavlja da vrši direktan pritisak na lidera DPK Hašim Tačija koga vide kao glavnog krivica za neuspeh prilikom izglasavanja Specijanog suda.

Međunarodni izvori su rekli za "Ekspres" da diplomatski američko-engleski i nemački pritisak za osnivanje Specijalnog suda se vrši i putem poruka da su pregovori za osnivanje Specijalnog suda okončani i da neće biti nikakvih pregovora i da neće niko biti amnestiran.

"Izolacija nove države Kosovo će otežavati njeno funkcionisanje i dovešće novi talas unutrašnje krize", rekao je jedan zvaničnik koji je uključen u proces osnivanja Specijalnog suda, prenosi "Ekspres".

Međunarodna zajednica je najavila da će ponovo proceniti svoj odnos prema Kosovu i daće do znanja da se "put ka članstvu ne može sprovesti tvrdoglavošću, suprostavljanjem osnovnim demokratskim vrednostima što podrazumeva pravnu državu".

"Drugo, Kosovo se ionako nalazi daleko od uspostavljanja zakona a posebno u oštroj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije; suočiće sa novim zahtevima da ispuni kriterijume za viznu liberalizaciju", prenosi "Ekspres".

Kosovski ministar evropskih integracija Bekim ÄŒolaku izjavio je da će nekoliko procesa važnih za evropske integracije biti zaustavljeni zbog neizlasavanja ustavnih amandmana kojima bi se omogućilo osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Neusvajanje tih amandmana u Skupštini Kosova odložilo je za septembar potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP) što otvara put za jedan novi sporazum Kosova sa EU, prenosi danas prištinski "Ekspres", podsećajući da je S SP trebalo da bude potpisan u junu ove godine.

"Ekspres" ističe da će i proces okončanja liberalizacije viza biti odložen za narednu godinu i sa velikim šansama da ne bude okončan ni naredne godine.

Povezanost između osnivanja Specijalnog suda i liberalizacije viza napomenuo je i ÄŒolaku, istakavši i da je dijalog sa Srbijom jedan od momenata važnih za evropske integracije, posebno uspešno postizanje dogovora o četiri pitanja, uključujući osnivanje Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva