:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2016   12:05

0

123

Konferencija OEBS-a u Skoplju o pravima na obrazovanje

Skupom, koji su organizovali Misija OEBS-a u Skoplju i Ministarstvo nauke i obrazovanja uz podršku visokog komesara OEBS-a za nacionalne manjine (HCNM), takođe se obeležava 20-godišnjica Haških preporuka u vezi sa pravima nacionalnih manjina na obrazovanje.

Konferencija ima za cilj da čvrsto ponovo uspostavi primat prava na obrazovanje i integrisano obrazovanje u okviru šireg procesa društvene integacije.

"Kontinuirani značaj Haških preporuka leži u ključnoj ulozi obrazovanja u očuvanju identiteta svakog pojedinca", rekla je šef Misije OEBS-a u Skoplju Nina Suomalainen.

Prema njenim rečima, danas je to još važnije, u društvima u kojima obrazovanje može i trebalo bi da se smatra pokretačkom snagom integracije.

Makedonski ministar nauke i obrazovanja Pištar Lutfiu rekao je da je neophodno da država razvije sopstvene mere i sprovede politiku koja podržava integraciju u zemlji.

Viši savetnik HCNM Alesandro Rota izjavio je da je cilj obezbediti da svaki učenik uživa više inkluzivnih obrazovnih mogućnosti, a to je, kako je zaključio, zadatak države koji uključuje integraciju društva i zaštitu različitosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva