:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Decembar 09, 2016   12:05

0

126

Kirk Daglas slavi 100. rođendan

Glumačka ikona kaže da je zahvaljujući svojoj supruzi En (97) uspevao da se oporavi od nedaća koje mu je život nosio, prenosi Hina.

"Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim", napisao je Daglas u časopisu "Klouser vikli" povodom svojeg stotog rođendana.

Slavni glumac će rođendan proslaviti sa 200 prijatelja i članova porodice na zabavi u Kaliforniji čiji će domaćini biti njegov sin Majkl i snaja Ketrin Zita Džons. Iz glume se povukao pre 20 godina nakon teškog moždanog udara koji mu je oduzeo mogućnost govora.

"Stalno me pitaju za savet za dugovečnost. Nemam nijedan. Ali mislim da smo ovde s razlogom. Pošteđen sam smrti nakon helikopterske nesreće i moždanog udara kako bih napravio još dobrog na svetu pre nego što ga napustim", napisao je Kirk Daglas.

Sin nepismenih ruskih imigranata odigrao je neke od najslavnijih uloga u istoriji kinematografije, od Spartaka i Vinsenta van Goha do Doka Holideja. Bio je u više od 80 filmova, ali suprotno od zvezda mlađih generacija, nikada nije glumio u nastavku nekog filmskog ostvarenja.

Rođen kao Išur Danielovič u siromašnoj porodici ruskih doseljenika u Njujorku, Daglas je u tom gradu pohađao glumačku akademiju. Uloga u "Šampionu" 1949. donela mu je prvu od tri glumačke nominacije za Oscara, nagradu koju nikada nije dobio. Uručen mu je pre 20 godina samo počasni Oskar za životno delo.

Među drugim najpoznatijim filmovima su mu "Loši i lepi" 1953. (druga nominacija za Oskara), "Dvadeset hiljada milja pod morem" 1954., "Strast za životom" 1956. u kojem je glumio Van Goga i zaradio treću nominaciju, "Obračun kod OK korala" 1957., "Spartak" 1960. i "Sedam dana u maju" 1964. godine.

Prvi brak, s glumicom Dajanom Vebster, raspao se 1951. godine, ali mu je doneo dva sina, Majkla i Džoela.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva