:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2017   12:05

0

109

Kineski lovci "profesionalno" presreli američki avion

"Kineski borbeni avioni nastupili su na profesionalan i bezbedan način", saopštilo je ovo ministarstvo putem kineske društvene mreže "Veibo".

Ministarstvo je navelo i da bi američka vojska trebalo da preduzme korake na izbegavanju sličnih rizičnih aktivnosti, kao i da je kineska vojska rešena da zaštiti suverenitet i bezbednost Kine, prenosi Rojters.

Neimenovani zvaničnici SAD izjavili su za Rojtrers da su dva kineska borbena aviona u sredu presrela osmatrački avion američke ratne mornarice iznad Južnog kineskog mora, a jedan od kineskih aviona prišao je američkoj letelici na razdaljinu od 180 metara.

Zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, naveli su da se prema prvim izveštajima američki osmatrački avion "P-3 Orion" u sredu nalazio na 240 kilometara jugoistočno od Hongkonga kada su kineski avioni izveli "nebezbedno presretanje".

Navedeno je da je jedan od kineskih aviona leteo ispred američkog, ometajući mu mogućnost manevrisanja.

Pentagon je potvrdio da su dva kineska borbena aviona izvela presretanje koje je okarakterisano kao "nebezbedno i neprofesionalno".

"Nastavljamo sa razmatranjem činjenica ovog incidenta i putem odgovarajućih kanala iznećemo zabrinutost kineskoj vladi", saopštio je portparol Pentagona mornarički komandir Geri Ros.

Rojters podseća da su američki zvaničnici u sredu saopštili da je ratni brod mornarice SAD prišao na 22 kilometra od veštačkog ostrva koje je Kina napravila u Južnom kineskom moru, što je bio prvi takav izazov Pekingu u tim strateski važnim vodama od dolaska na vlast američkog predsednika Donalda Trampa.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva