Vesti
Joksimović: Više IPA novca za lokalni i regionalni razvoj

13:12, 16.06.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će ubuduće fokus za korišćenje novca iz IPA fondova biti na lokalnim samoupravama, kako bi sredstva koja stižu iz pretpristupnih fondova EU bila vidljivija običnim građanima.
Joksimović je naglasila da je i do sada novac iz pretpristupnih fondova dobro korišćen, ali da projekti nisu bili vidljivi običnim građanima.

"Zato je važno da građani znaju da je EU mnogo novca izdvojila za škole, bolnice, puteve. Posle poplava dobar deo sanacije smo finansirali iz sredstava EU. Sada je fokus da lokalne samouprave korisnici IPA fondova", rekla je Joksimović gostujući na TV Pink.

Kako kaže, sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, za IPA 2016. godinu potpisano je prvih 96, od ukupno 166 miliona evra, a deo novca će biti korišćen za razvoj konkurentnosti i razvoj malih i srednjih preduzeća na lokalu.

"Sada ćemo se fokusirati na projekte na lokalu. Ako imamo zapušteno selo, da se vidi šta je njegov potencijal i da se pripreme lokalni projekti. Da li su to novi zasadi maline, pčelarstvo ili bilo šta drugo, to je važno, rekla je ona i dodala da će od dela novca biti finansirana reforma pravosuđa, podizanje konkurentnosti, velike infrastrukturne projekte.

Evropske integracije, kako je rekla, su strateško opredeljenje Vlade Srbije koja ne vodi politiku od danas do sutra, te da zemlja kandidat šalje poruku stabilnosti.

"Investitori imaju garanciju kada vide broj otvorenih poglavlja, dinamiku otvaranja poglavlja. Znamo da bez novih investicija nema otvaranja radnih mesta, nema ekonomskog rasta", pojasnila je ona.

Procesi iz Briselskog sporazuma obavezujući

Upitana da prokomentariše mogućnost da predstavnici Prištine, u nastavku dijaloga, budu osobe involvirane u zločine prema Srbima i drugim nealbancima, Joksimović je rekla:

"Naravno, neprihvatljivi su ljudi koji su osumnjičeni i osuđeni za najteže zločine i to je standard u demokratiji. Procesi i obaveze iz Briselskog sporazuma su obavezujući za obe strane i ja ne vidim da će se tu mnogo imati prostora za promišljanje".

Oni koji nisu posvećeni normalizaciji odnosa i regionalnoj stabilnosti, nastavlja ministarka, unapred diskredituju sebe, rekla je ministarka.

"Potpuno je sada jasno na kome je odgovornost i ko treba da bude više posvećen. Mi treba da zadržimo konstruktivan pristup", pojasnila je ona.

To što se Srbija našla u fokusu Evropskog parlamenta koji je usvojio Rezoluciju u kojoj se kaže da je naša zemlja postigla napredak u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i u fokusu američkog Senata da je Srbija ključna na Zapadnom Balkanu pokazuje da je Srbija stabilna zemlja.

"Istorija se ne može menjati. Mi, ali i drugi, treba da se odučavamo od lošeg ponašanja i da se okrenemo budućnosti, reformama. SAD i Rusija su velike sile i daleko od nas, mi smo u Evropi", naglasila je ona.

Podseća da je spoljnotrgovinski bilans sa zemljama EU, uključujući i region 85 do 90 odsto, te da evropski put treba da ostane važan, stabilan okvir državnog kursa.

Poglavlja 7 i 29 važne teme za Srbiju

Govoreći o poglavljima 7 i 29 koji se tiču intelektualne svojine i carinske unije, a koja treba da budu otvorena naredne nedelje, ona je naglasila da su to važne teme za Srbiju.

"Autorska prava i intelektualna svojina su važna tema za nas. To je nešto što će doprineti razvoju ekonomije zasnovane na znanju", pojasnila je ministarka.

Što se tiče carinske unije to znači da ćemo - kada postanemo član EU, primenjivati iste kvote, iste carine za sve robe koje dolaze iz trećih zemalja po sistemu EU.

"Imidž je jako važan, on se lako kvari, a teško popravlja. Mislim da smo ga mi popravili", zaključila je ona.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design