:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2017   12:05

0

121

Joksimović i Ditman o saradnji, evrointegracijama, samitu u Trstu

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ministarka Joksimović je "iskazala posebnu zahvalnost Nemačkoj, kao strateškom partneru i najvećem bilateralnom donatoru Srbije, za sveukupnu pomoć i podršku u procesu evropskih integracija" navodeći da je u proteklih 15 godina Nemačka dala 1,6 milijardi evra bespovratne pomoći za projekte.

Joksimović je navela da je Srbija "nedvosmisleno opredeljena da nastavi proces pristupanja Evropskoj uniji", i da evropske integracije vidi kao najbolji mehanizam razvoja države.

Ministarka Joksimović i ambasador Ditman saglasili su se da su reforme značajan segment evropskih integracija i da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti pregovaračkim poglavljima 23. i 24. koja se tiču vladavine prava.

Joksimović je podsetila da je Srbija do sada otvorila 10 poglavlja u pregovorima sa EU, od kojih su dva privremeno zatvorena i da očekuje da tokom estonskog predsedavanja Unijom – do kraja godine, otvori još nekoliko za koja bude spremna.

Srbija se, po rečima Jadranke Joksimović, zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i punu primenu Briselskog sporazuma. Sprovodjenje dogovorenog, posebno u kontekstu formiranja Zajednice srpskih opština, prema njenim rečima, mnogo je važnije od formata razgovora.

Ministarka je rekla da je Srbija – verujući da je stabilnost preduslov mira i razvoja, spremna za saradnju sa svima. Ona je, medjutim, akcentovala potrebu da se i ostali ponašaju identično i da na jasan i konkretan način pokažu da dele poziciju Beograda, navodi se u saopštenju.

Jadranka Joksimović i Aksel Ditman podvukli su značaj predstojećeg samita o Zapadnom Balkanu 12. jula u Trstu i sloćili se u oceni da bi EU i partneri sa Zapadnog Balkana koji učestvuju na samitu trebalo da iznova pošalju jasnu poruku o značaju i potrebi, regionalne stabilnosti i saradnje.

Ditman je kazao da je Nemačka uverena da Srbija zaslužuje mesto u Evropskoj uniji i da joj daje jasnu podršku u nastavku procesa pristupanja. On je naglasio značaj reformi i ocenio da je Srbija pouzdan partner Unije.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dve države dobri na šta ukazuju nemačke investicije, i da se razvijaju u obostrano zadovoljavajućem smeru.

Ambasador Ditman, prvi najviši diplomatski predstavnik jedne od država EU u Srbiji koji se sastao sa ministarkom za evropske integracije, poželeo joj je uspeh i podvukao značaj uvodjenja Ministarstva za evropske integracije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva