:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2017   12:05

0

133

Ji: Oprez u pogledu ruskih ciljeva

On kaže da se američka politika podrške Srbiji neće menjati i da je u Beograd došao sa porukom da SAD veoma cene partnerstvo i odnose dve zemlje i žele da sarađuju sa Beogradom na unapređenju zajedničkih ciljeva u regionu.

"Obe zemlje smatraju da zapadni Balkan treba da bude region sa više prosperiteta, demokratije, vladavine zakona, slobode medija i radnih mesta za mlade, u kome ljudi imaju vise mogućnosti", istakao je američki zvaničnik u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug i portal Juropien vestern Balkans.


SAD, kako je rekao, žele da poboljšaju saradnju i sa Rusijom po pitanjima u kojima imaju zajednički interes, ali će tamo gde se ne slažu, kao na primer u Ukrajini ili Crnoj Gori, ili gde se njihovi ciljevi možda sukobljavaju, veoma aktivno braniti vrednosti SAD i njihovih saveznika i partnera.

"Videli smo da je na Zapadnom Balkanu Rusija pokušala da odvrati Crnu Goru od njenog legitimnog cilja ulaska u NATO, vidimo da Rusija pokušava da poveća svoju dominantnost u energetskom snabdevanju ovog regiona, ali i Evrope i radićemo sa našim partnerima i saveznicima kako bi im pomogli da postignu svoje ciljeve, bilo da je rec o integraciji u evroatlantske institucije ili o postizanju energetske nezavisnosti, odnosno bar diversifikcije energetskog snabdevanja," rekao je Ji.

Što se tiče Srbije, SAD razumeju da postoji dugogodišnja istorijska tradicija bliskih odnosa, i ne pokušavaju da stanu između Rusije i Srbije, ali smatraju da Srbija treba da bude na oprezu, kaže visoki funkcioner Stejt departmenta.

"Naša poruka Srbiji je da mora da bude budna i da shvati šta Rusija pokušava da uradi kada, na primer, želi da napravi takozvani humanitarni centar u Nišu ili ako obeshrabruje Srbiju kada je reč o uspostavljanju bližih veza sa EU ili SAD," rekao je Ji.

Američki zvaničnik kaže da nije očigledno šta Rusija smera i da ne može da kaže šta je njena strategija.

"Ali, videli smo ruske pokušaje da spreči zemlje da slede njihovu sopstvenu nacionalnu strategiju bilo da je reč o integraciji u EU ili NATO ili jednostavno o tome da imaju nezavisne i diversifikovane izvore energije," rekao je on.

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, američki zvaničnik kaže da je napredak u primeni postignutih sporazuma poslednjih meseci bio sporiji, da je implementacija teža delimično i zbog kontroverznosti samih pitanja o kojima je reč, a da sa izborima na KiM dolazi period kada neće biti mnogo napretka u dijalogu.

Međutim kada bude izabrana nova vlada u Prištini obe strane moraju naći način da učine napredak, jer je normalizacija odnosa važna i za Beograd i za Prištinu kako bi se približili EU, istakao je on.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da neki tabloidi američkog ambasadora vide kao neprijatelja Srbije, Ji je istakao da ambasador Kajl Skot uživa puno poverenje vlade SAD i da je sa svoje strane on svakako najbolji prijatelj Srbije u okviru američke vlade, dok je za Srbiju važno da ima odgovorne medije.

"Apsolutno sam siguran da ambasador Skot radi najvrednije što bilo ko može da radi u cilju jačanja odnosa Srbije i SAD. Što se tiče pisanja štampe, smatramo da je za Srbiju i druge zemlje u tranziciji važno da imaju profesionalne slobodne i odgovorne medije koji tačno izveštavaju o onome što se dešava u zemlji" rekao je Ji.

Kada postoje dezinformacije ili lažne vesti ili nepošteno izveštavanje to može biti štetno za zemlju, ističe on:

"Kada izveštavanje daje lažnu sliku o tome ko su prijatelji Srbije, koje zemlje pomažu Srbiji ekonomski ili bezbednosno i kada su neke zemlje, uključujući SAD prikazane kao neprijatelji Srbije ili kao zemlje koje pokušavaju da potkopaju ono što radi Srbija, to naš posao čini mnogo težim".

Načelno, kad je reč o stanju medija i vladavine zakona u Srbiji, Ji je rekao da SAD, kao i drugi posmatrači, blisko prate godišnje indekse Transprensi internešenela, Svetske banke, Fridom hausa itd i da je Srbija generalno, kada je reč o medijima, relativno stabilna.

"Trenutno je, prema Fridom hausu, okarakterisana kao slobodna, dok je pre godinu dana bila delimično slobodna. Znači, trend je pozitivan", istakao je Ji.

Dodao je da, međutim, kada je reč o korupciji naša zemlja nije postigla veliki napredak, još uvek je niže nego što bi trebalo.

"Zato u tom domenu pružamo pomoć na planu vladavine zakona. Srbija napreduje, ali ima još toga da se uradi", naveo je američki diplomata.

On ne očekuje promene u američkoj politici prema Balkanu s administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

"Ne očekujem veće promene u bližoj budućnosti u politici prema Srbiji ili zapadnom Balkanu. Naš interes u regionu je stabilinost i ekonomski prosperitet i to se neće promeniti. Već 20 godina znamo da ako se ne angažujemo i ne pomognemo ovom regionu mogu nastati problem".

SAD i EU imaju odgovornost da pomognu region da osnaži ekonomiju, vladavinu zakona, demokratiju, rekao je on.

"Ali glavna odgovornost je na samim zemljama regiona i mi računamo na njihovo rukovodstvo da preduzme neophodne reforme i ojača institucije", zaključio je Ji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva