:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2015   12:05

0

118

Jevtić:Unapređenjem saradnje do održivog povratka

Na konferenciji je učestvovao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je naglasio da se unapređenjem saradnje lokalnih i centralnih vlasti stvaraju preduslovi za održiv povratak.

On je, na konferenciji "Efikasno zastupanje interesa zajednica na lokalnom i centralnom nivou" ukazao i na neophodnost ostvarivanja svih prava manjinskih zajednica, saopštilo je resorno ministarstvo

"Učestvovanjem na ovom skupu želeli smo da saradnju sa opštinskim kancelarijama za zajednice i povratak, koje nisu pod direktnom nadležnošću ministarstva za zajednice i povratak podignemo na viši nivo", rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, na taj način možemo zajednički da rešavamo probleme koji stoje na putu povratka," ali ne samo povratka već generalno koji stoje na putu ostvarivanja prava nevećinskih naroda"

On je dodao da će Ministarstvo za zajednice i povratak u narednom periodu imati redovne aktivnosti na zajedničkoj koordinaciji sa svim opštiskim kancelarijama za zajednice i povratak.

"Želimo da vidimo njihove strategije i planove i da zajednički rešavamo sve probleme koji se tiču onih oblasti za koje su kancelarije nadležne ali i samo ministasrtvo za zajednice i povratak", rekao je Jevtić.

Konferencija je organizovana u cilju poboljšanja komunikacije većinskih i manjinskih zajednica , kao i između Vlade Kosova i manjinskih zajednica,

Cilj skupa, organiyovanog u u okviru USAID-ovog programa "Unapredimo Kosovo zajedno" je i poboljšanja ekonoskih mogućnosti u opštinama, pobolšanja kapaciteta rada opštinskih uprava i izgradnja kapaciteta lokalnih organizacija.

Pored Jevtića n skupu su učestvovali i predstavnici ministarstva administracije lokalne samouprave kao i predsedavajuća Komisije o pravima, interesima zajednica i povratka i poslanica "Srpske Liste" Jasmina Živković.

Kroz program "Unapredimo Kosovo zajedno“, uspostaviće se direktno partnerstvo sa 16 opština i njime će biti obuhvaćeno 600 000 stanovnika Kosova, uključujući 146 000 pripadnika manjinskih zajednica.

Program uključuju i šest opština u južnom delu Kosova u kojima su Srbi većinsko stanovništvo - Gračanica, Klokot, Parteš, Ranilug, Novo Brdo i Štrpce kao i šest opština u kojima su Albanci većinsko stanovništvo: Obilić, Gnjilane, Istok, Klina, Peć i Vučitrn.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva